Naučite psa da ne skače po ljudima

Foto: Shutterstock

IMATI psa koji skače na druge ljude, nije samo neugodno, već može biti i  opasno, jer tako lako može srušiti i ozlijediti nekoga.

Odlična je vijest što nije teško naučiti psa da to ne radi. Sve što vam je potrebno je malo treninga i puno strpljenja.
 
Trening
 
Kad je riječ o treningu, ovo su koraci koje bi trebali slijediti:
 
1. Kontradiktorno ponašanje 
 
Ako vaš pas nauči da treba mirno sjesti za pozornost, onda on neće moći istovremeno i skočiti, jer to nije fizički moguće. Ili ga možete naučiti da ode u svoj krevetić ili kutak. Za što god se odlučite, bitno je da se toga i držite. Vaš pas će tako lakše učiti, ako su pravila uvijek ista.

2. Ignorirajte ga
 
Vaš pas skače na ljude, jer želi nešto - hranu, pažnju, igračke i slično. Bez obzira na razlog, najbolji način da ga u tome zaustavite jest da ga ignorirate. Dakle, nemojte mahati rukama i vikati na njega, jer time mu i dalje pridajete pažnju te on dobiva upravo ono što želi. Umjesto toga izaberite neku od sljedećih stvari: gledajte u drugom smjeru, okrenite mu leđa, preklopite ruke ili ostanite tiho.
 
3. Čim on prestane skakati, dajte mu ono što želi
 
Nakon što sve 4 šape stavi na pod, nagradite svog ljubimca za ponašanje - igračkom, poslasticom ili maženjem. Napravite to odmah nakon lijepog ponašanja, kako bi on lakše povezao stvari.
 
4. Svi moraju slijediti ova pravila
 
Dakle, ne samo vi, već i vaši ukućani i gosti, jer u protivnom nećete postići željeni rezultat - pas će biti zbunjen te će i dalje skakati. Ovaj posljednji korak možda će vam biti i najteži, posebno ako su u pitanju ljudi koji govore sljedeće: "nema veze, ne smeta mi ako pas skače na mene". A ako ne možete urazumiti ljude, onda ćete morati naučiti kontrolirati situaciju na način da vaš pas ne dobije priliku za loše ponašanje ili da bude nagrađen za njega. Donosimo nekoliko načina kako da to postignete:
 
A) Blokirajte ulazni prostor - kako vaš pas ne bi mogao doći do vrata, a vi za to vrijeme imate vremena gostima objasniti pravila te ih smjestiti bez potencijalnih neugoda i opasnosti.
 
B) Držite ga na uzici - baš kao i kad idete u šetnju.
 
C) Budite jasni i glasni - vi imate svako pravo reći svojim gostima da ne diraju psa, jer je u procesu treninga. To ne znači da morate biti bezobrazni, ali svakako se ne bi trebali niti povlačiti.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.