Koliko je sati sna potrebno vašem psu?

Foto: Shutterstock

ZA razliku od nas, koji smo budni tijekom većeg djela dana, a spavamo noću u prosjeku osam sati, psi nemaju ustaljeni režim spavanja. Oni često drijemaju po nekoliko puta tijekom dana. Vrijeme koje provedu spavajući, ovisi o raznim faktorima, uključujući starost, opće zdravstveno stanje i fizičke karakteristike. Pa koliko im je onda zapravo potrebno sati sna dnevno? 
 
Prosječno vrijeme spavanja
 
Istina je da veterinari i ostali stručnjaci za ponašanje životinja još uvijek nisu shvatili zašto psi toliko spavaju tijekom dana. Spavanje je važno, osvježavajuće i ugodno. Većina pasa u prosjeku spava oko 14 sati dnevno. Psi se vrlo lako prilagođavaju, kada je u pitanju spavanje, odnosno za razliku od ljudi, oni se lako mogu prilagoditi uvjetima. Ako se događa neka aktivnost, oni se bez problema probude i ostave spavanje za kasnije.
 
Različite pasmine i različite potrebe za snom
 
Različite pasmine mogu imati drastično različite potrebe, kada je u pitanju spavanje. Velikim psima općenito je potrebno više od prosječnih 14 sati, pa znaju spavati oko 18 sati dnevno. Dok je većini pasa dovoljno oko 14 sati, radoznalim štencima, koji svakim danom sve više rastu, potrebno je od 18 do 20 sati sna dnevno, kako bi "napunili baterije". Tijekom sna, mozak štenca obrađuje sve nove informacije, koje uči o prilagođavanju u okruženju.
 
Faze spavanja
 
Psi također prolaze kroz različite faze sna. Nakon prve faze uspavljivanja, psi ulaze u sporu fazu sna. Tada pas postaje potpuno opušten. Oko desetak minuta kasnije, nastupa REM faza (rapid eye movement). Kada primijetite da ljubimac laje u snu ili miče noge kao da trči, znači da je u REM fazi i nešto sanja.
 
Psi svakako spavaju više nego ljudi, ali ne tako čvrsto. Kad i koliko spavaju, ovisi o aktivnosti u njihovim životima. Psi također imaju sposobnost da prilagode svoje obrasce spavanja, tako da mogu biti oprezni, kad god se nešto događa, a ostatak vremena spavaju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.