Česte pogreške u treningu pasa

Foto: Shutterstock

POSTOJI toliko načina na koje se psi mogu trenirati. 

Budući da svaki pas ima svoju osobnost, ne postoji jedan univerzalni način kako bi trebalo učinkovito trenirati pse. I dok većina vlasnika koristi pozitivni sustav treninga, još uvijek postoje i oni koji se pritom koriste strahom i dominacijom, kao sustavom obuke. No, istina je da bi se vlasnici trebali češće koristiti pohvalama, nego kaznama. Upravo zato, mi vam donosimo česte trening pogreške, koje uzrokuju više štete nego koristi.
 
1. Trljanje nosa o podlogu
 
Takvi vaši potezi, psu šalju dvije poruke: ova osoba je zastrašujuća i moram se kloniti ove zastrašujuće osobe. Pseće kratkoročno pamćenje vrlo je ograničeno. Do trenutka kada vlasnik shvati da je njegov ljubimac obavio nuždu na tepihu te krene s ovom mjerom, pas nije zapamtio za što ga se točno kažnjava. No, s druge strane, otisci incidenata mogu uzrokovati strah za cijeli život. Možda neće pamtiti zašto se boje neke osobe, ali strah će ostati sve dok povjerenje ne bude obnovljeno.
 
2. Udarci novinama
 
Ovdje postoji velika zabluda, a to je da će se tako psi bojati novina, ali ne i vlasnikove ruke. No, opet su te novine došle od čovjeka, zar ne? Bilo čime da pokušate udariti svog psa, poruka će biti jednaka kao da ste to napravili samo rukom. Ne koristite se udarcima, već strožim zapovijedima, poput "pusti" ili "ostavi". Također, ne bi bilo loše da uspostavite i neko mjesto u kući, gdje će te ga poslati svaki put kad napravi nešto loše, kako bi što prije naučio povezivati stvari.
 
3. Potezanje uzice
 
Neki treneri i vlasnici još uvijek se koriste starom mjerom, a to je povlačenje uzice psa, kako bi se ispravile pogreške u hodanju. No, istina je da na ovaj način možete ozlijediti psa, iako vam se možda čini da ne možete. Sjetite se toga svaki put te se odlučite za neku drugu i bezbolniju metodu.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.