6 zdravih namirnica za vašeg psa

Foto: Shutterstock

KAO odgovorni i informirani vlasnik psa, sigurno znate da previše hrane koju mi koristimo može biti štetno po zdravlje vašeg ljubimca. Međutim, postoje neke namirnice koje se mogu dodati obroku za psa u umjerenim količinama.

1. Jogurt je dobar izvor kalcija i proteina. Birajte jogurte koji sadrže blagotvorne aktivne bakterije, bez šećera i zaslađivača. Aktivne bakterije mogu djelovati kao probiotik.
 
2. Laneno sjeme je bogat izvor omega-3 kiselina, koje su neophodne za zdravu kožu i lijepo krzno. Najbolje je dati psu malo cijelog lanenog sjemena prije jela, a može se dodati u obrok kao izvor vlakana. Laneno ulje sadrži veću koncentraciju omega-3 masnih kiselina. 
 
3. Losos je masna riba koja je također dobar izvor omega-3 kiselina. Ove kiseline su također važne za imunološki sistem, a smatra se i da pomažu psima sklonim alergijama. Obavezno provjerite da li je riba kuhana prije nego što je date psu, jer sirovi losos može biti zaražen parazitima opasnima za pse. 
 
4. Bundeva je dobar izvor vlakana i beta-karotena, a psima su potrebna vlakna u prehrani.  
 
5. Jaja su dobar izvor proteina. Dodavanje jaja u obrok je prava zdrava poslastica za psa. Psu obavezno dajte kuhana jaja.
 
6. Jabuka je divna hrskava poslastica za vašeg psa. Jabuke su dobar izvor vitamina A i C, kao i vlakana. Međutim, sjeme jabuke sadrži cijanid, pa nije poželjno da psi jedu i jezgru. Nekoliko sjemena jabuke sigurno neće naškoditi psu, ali štetni efekti mogu se pojaviti s vremenom.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.