Tajne savršenih popečaka: Kako da se ne raspadnu i budu savršeno hrskavi

Foto: Shutterstock

POPEČCI, bilo da su od tikvica, krumpira, mesa ili ribe, omiljeni su izbor mnogih kada je riječ o brzom i ukusnom domaćem obroku. Ipak, često čujemo kako ne ispadnu baš kako treba - premekani su, gnjecavi iznutra, a izvana previše tamni, gotovo zagoreni. U čemu je onda tajna savršenih popečaka i kako izbjeći klasične greške? 

Glavni razlog za gnjecave popečke često leži u previše vlage u smjesi. Primjerice, tikvice su povrće bogato vodom - čak 95 posto njihova sastava čini voda. Ako ih samo naribate i odmah ubacite u smjesu, višak tekućine onemogućit će da se popečak lijepo zapeče iznutra, dok će površina zbog visoke temperature ulja brzo izgorjeti.

>> Recept: Popečci od tikvica

Rezultat je spaljena korica i sirova, vlažna unutrašnjost - kombinacija koja nikoga ne oduševljava. Kako vam se to ne bi događalo, u nastavku donosimo nekoliko savjeta uz koje će vam popečci svaki put ispasti odlično, bilo da ih radite s tikvicama ili nekim drugim sastojcima.

1. Ocijedite povrće temeljito

Ako radite popečke od tikvica, krumpira ili bilo kojeg drugog vodenastog povrća, ključno je da ih nakon ribanja dobro posolite i ostavite desetak minuta da puste vodu. Nakon toga ih rukama ili kroz gazu temeljito ocijedite. Tek tada su spremni za miješanje s ostalim sastojcima.

2. Ne pretjerujte s jajima i brašnom

Jaja služe kao vezivo, ali previše jaja može dovesti do toga da popečci budu gumenasti. Isto vrijedi i za brašno - dodajte ga postepeno, tek toliko da smjesa postane kompaktna, ali ne i gusta kao tijesto za kruh. Umjesto običnog brašna, možete koristiti i zobene pahuljice, krušne mrvice ili kukuruzno brašno za dodatnu hrskavost.

3. Idealna temperatura ulja

Jedna od najvećih pogrešaka je stavljanje popečaka na hladno ili previše vruće ulje. Ako je ulje nedovoljno zagrijano, popečci će upiti masnoću i biti masni i teški. Ako je prevruće, površina će izgorjeti prije nego se unutrašnjost ispeče. Idealna temperatura je oko 180°C. Popečke pecite na srednje jakoj vatri i okrećite tek kad dobiju zlatnosmeđu boju.

4. Ne pretrpavajte tavu

U želji da sve ispečete odjednom, lako je napuniti tavu do kraja - ali to snižava temperaturu ulja, što opet vodi do masnih, nehrskavih popečaka. Pecite ih u manjim turama i uvijek ostavite dovoljno prostora između njih.

5. Ocijedite na papirnatom ubrusu

Nakon pečenja, stavite popečke na kuhinjski papir kako bi se upila suvišna masnoća. Tako ostaju lagani i hrskavi, a ne natopljeni uljem.

>> Recept: Popečci od kvinoje i kelja

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.