MIRISNE i sočne, marelice su sada u svom punom sjaju. Upravo sada, dok su tržnice prepune svježih plodova, pravi je trenutak za iskoristiti sezonu marelica i pretvoriti ih u jedan od ovih deserata, a ako ih imate više, od njih možete napraviti i fini, domaći pekmez.
>> Top slastice s marelicama koje obavezno radimo dok su u sezoni
Ljeto je ujedno i vrijeme kada mnogi od nas započinju s pripremom zimnice, s obzirom na to da je voća i povrća sada u izobilju, a recept za pekmez od marelica jedan je od onih recepata koji vam obavezno trebaju.
>> Zimnica s okusom djetinjstva: Džemovi kakve su radile i naše bake
Osim što je odličan za namazati na svježi kruh ili kao dodatak finim kolačima, domaći pekmez od marelica zadržava ljetnu svježinu i usred hladnih zimskih dana. U ovom tekstu donosimo jednostavan recept za pekmez od marelica, a ovdje saznajte kako da vam zimnica ostane fina i jestiva do proljeća.
Za domaći pekmez od marelica trebat će vam:
Marelice operite, obrišite ih pa im izvadite koštice te ih narežite na komadiće i stavite u lonac. Dodajte šećer i štapić vanilije zajedno sa sjemenkama vanilije. Po potrebi dodajte i sok jednog limuna pa kuhajte oko 40 minuta i po želji usitnite štapnim mikserom.
Dok se pekmez kuha, sterilizirajte staklenke i poklopce. Staklenke operite deterdžentom i vodom, obrišite ih, pa ih stavite na pleh u pećnicu na 150 stupnjeva, oko 15 minuta. Vruće staklenke napunite gotovim vrućim pekmezom. Poklopite ih i vratite u ugašenu vruću pećnicu i pustite da se sasvim ohlade u pećnici.
Detaljan recept za domaći pekmez od marelica pronađite ovdje.