Lungić ili vratina vam ispadaju suhi i tvrdi? Evo kako to izbjeći

Foto: Shutterstock

LUNGIĆ i vratina su dva popularna komada mesa koja mnogi obožavaju, ali će i najčešće nakon pečenja postati suhi i tvrdi. To nije samo frustrirajuće, nego i šteta jer, uz pravu pripremu, ovo meso može biti nevjerojatno sočno i mekano. I sami smo ih ovo ljeto nekoliko puta pripremali, pa smo odlučili podijeliti nekoliko savjeta za bolje i sočnije meso.

>> Brzinski lungić na Stroganoff način

Pravilna priprema je ključna

Počnite s odabirom kvalitetnog mesa - kako bi vaš lungić ili vratina bili mekani, najvažniji je već početni korak: odabir kvalitetnog mesa. Kada kupujete, odaberite meso koje je svježe i ima dobar omjer mesa i masnoće. Masnoća će mesu pomoći da ostane sočno, a pritom mu daje i bogatiji okus.

Nakon što ste kupili meso, nemojte ga odmah peći dok je hladno iz hladnjaka. Da bi se meso ravnomjerno ispeklo, izvadite ga iz hladnjaka barem 20-30 minuta prije pečenja kako bi došlo na sobnu temperaturu. Ako je prehladno, može se dogoditi da se vanjski slojevi previše osuše prije nego što se unutrašnjost skuha.

Tehnike pečenja za sočno meso

Prvo zapecite meso na visokoj temperaturi - bez obzira pečete li lungić ili vratinu, prvi korak je zapeći meso na visokoj temperaturi. To će pomoći da se stvori lijepa korica koja će "zatvoriti" sokove u mesu, čineći ga sočnijim. Ovisno o veličini komada, pečite meso na jakoj vatri (oko 200°C) 2-3 minute sa svake strane.

Nakon što ste zapečeni komad mesa, stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu na nižu temperaturu (oko 150°C) i pecite dok meso ne postigne željenu temperaturu (oko 50-55°C za medium rare, 60°C za medium). Ovdje je ključno da ne pretjerate s pečenjem, jer će meso postati suho. Ako niste sigurni, koristite kuhinjski termometar da provjerite unutarnju temperaturu mesa.

U trenutku kad meso stavite u pećnicu, obavezno ga prelijte s malo maslinovog ulja, maslaca ili čak slanine. Ovo će pomoći da meso zadrži vlagu i da bude sočno. Također, dodajte nekoliko grančica ružmarina, timijana ili majčine dušice, a sol i papar dodajte pred kraj pečenja, kako ne biste izvukli previše vode iz mesa.

Odmorite meso nakon pečenja

Iako je vrlo primamljivo odmah zarezati pečeni lungić ili vratinu, ne zaboravite da meso treba odmoriti. Kad izvadite meso iz pećnice, ostavite ga da odstoji desetak minuta prije nego što ga narežete. Ovo će omogućiti da se svi sokovi unutar mesa ravnomjerno rasporede, čime ćete osigurati da meso bude mekano i sočno, a ne suho.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.