PEČENJE ribe na tavi kod mnogih izaziva frustraciju - umjesto da se lijepo zapeče, često se zalijepi i raspadne, a od lijepog komada ribe ostanu komadići. Dobra vijest je da to možete izbjeći ako pripazite na nekoliko ključnih stvari. Uz malo strpljenja i pravu tehniku, svaki file može ispasti savršeno zlatan i ono najvažnije - čitav.
Najčešća greška kod pečenja ribe je stavljanje filea na nedovoljno zagrijanu tavu. Tava mora biti jako vruća - kad dodate ulje, trebalo bi lagano zaiskriti, ali ne smije početi dimiti. Riba će se u kontaktu s vrućom površinom brzo zapeći i stvoriti koricu koja će spriječiti lijepljenje.
Ako niste sigurni je li tava dovoljno vruća, testirajte s malim komadićem ribe - ako odmah počne cvrčati i bez problema se pomiče nakon minutu-dvije, spremni ste za ostatak.
Koristite ulja koja podnose visoke temperature, poput suncokretovog, repičinog ili maslinovog za prženje (ne ekstra djevičanskog). Dodajte dovoljno ulja da pokrije dno tave tankim slojem, ali ne pretjerujte - cilj nije prženje u dubokom ulju.
Još jedan čest razlog lijepljenja je - nestrpljenje. Kad stavite ribu na tavu, pustite je da se peče bez pomicanja barem 2-3 minute (ovisno o debljini filea). Ako je pokušate okrenuti prerano, zalijepit će se jer još nije dovoljno zapečena.
Riba će se sama “odlijepiti” kad je spremna za okretanje. Ako vidite da se lako odvaja od površine, tada je vrijeme za drugu stranu. Ako zapinje, samo pričekajte još koju minutu. Strpljenje se u ovom slučaju doslovno isplati.
Također, za najbolje rezultate koristite tavicu s neprianjajućim slojem ili dobro začinjenu (uštimanu) tavu od lijevanog željeza. Ako imate ribu s kožom, stavite je na tavu prvo s te strane - koža će se zapeći i postati hrskava, a file će ostati sočan.
Na kraju, ne zaboravite - riba je delikatna i ne treba joj puno. S pravom temperaturom, dobrim uljem i malo strpljenja, bez problema ćete svaki put dobiti lijepo pečeni file.