NA POLICAMA trgovina i štandovima na tržnicama, osobito u kasno ljeto i jesen, često se susrećemo s tri slična, ali ipak različita naziva: ajvar, pinđur i ljutenica. Iako mnogi misle da je riječ o varijacijama istog namaza, istina je da se ova tri specijaliteta Balkana razlikuju i po sastavu i po načinu pripreme - a naravno, i po okusu.
Da biste znali što točno jedete (ili kupujete), u nastavku donosimo pregled ključnih razlika i sličnosti između ovih popularnih paprikaških klasika.
Ajvar je najpoznatiji i najrašireniji među trojkom - često ga se naziva i "balkanskim kavijarom". Osnovni sastojci ajvara su crvene mesnate paprike (najčešće rog ili babura) i ulje, a u nekim varijantama dodaje se i manja količina patlidžana. Ključni korak u pripremi je pečenje paprika na roštilju ili u pećnici, guljenje kožice, te dugotrajno ukuhavanje na laganoj vatri dok se ne postigne glatka, gusta i maziva tekstura.
Okus ajvara je bogat, pun i lagano sladak, s blagom dimljenom notom. Postoje i blagi i ljuti ajvar, no i u ljutoj verziji paprika dominira okusom. Ajvar ne sadrži rajčicu, što ga razlikuje od pinđura i ljutenice.
Za razliku od ajvara, pinđur i ljutenica u svom sastavu obavezno sadrže rajčicu, što im daje drugačiju teksturu, boju i aromu. Oboje su popularni osobito u Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, ali se sve češće mogu pronaći i u Hrvatskoj.
Pinđur se priprema od pečenih paprika, rajčice, češnjaka, te ponekad patlidžana. Tekstura mu je rjeđa i rahlija od ajvara, a okus nešto svježiji i lagano kiselkast zahvaljujući rajčici. Pinđur može sadržavati i sjeckane komadiće povrća, za razliku od ajvara koji je potpuno kremast.
Ljutenica je, kako i ime sugerira, najljuća verzija ove trojke. Uz papriku i rajčicu, često se dodaju čili papričice, češnjak, mrkva, pa čak i peršin ili celer. Ljutenica je najraznovrsnija po sastavu i često se radi u verziji s komadićima povrća (tzv. "sjeckana ljutenica") ili kao glatka varijanta. Od svih paprikaških namaza, ona ima najizraženiji pikantan okus i koristi se više kao prilog nego kao namaz.
Ako želite kremasti, blag i bogat namaz uz sir, meso ili kruh - ajvar je vaš izbor. Ako volite svježiji okus s notom rajčice - probajte pinđur. A ako ste ljubitelj ljutog i konkretnih začina - ljutenica će vas sigurno zadovoljiti.
U svakom slučaju, riječ je o pravim predstavnicima balkanske tradicije, koji zaslužuju mjesto na svakom stolu, osobito sada kada paprike viđamo posvuda.