Što Amerikanci jedu na današnji dan? Jela koja vrijedi isprobati i kod nas

Foto: Shutterstock

Iako Dan zahvalnosti nije dio naše tradicije, ideja obilnog jesenskog ručka koji okuplja ljude za stolom jako je privlačna - gdje god živjeli. Američki stil blagovanja može zvučati komplicirano, no zapravo se temelji na jednostavnim jelima pripremljenima bez prevelike žurbe, ali i s dobro organiziranom pripremom. Ako poželite kod kuće napraviti skromnu verziju tog blagdanskog menija, dovoljno je nekoliko jela koja su ukusna, domaća i vrlo izvediva.

Ručak - punjena purica, pire krumpir, brusnice

Glavna zvijezda blagdanskog stola gotovo je uvijek purica. Pečena polako, uz malo maslaca i aromatičnog bilja, daje meso koje je sočno i nježno. Punjenje od kruha, luka i celera obogaćuje samo meso, te ga čini konkretnim samostalnim jelom. Nismo mogli, a da se ne sjetimo jednog intervjua s Marilyn Monroe koja je izjavila kako joj je upravo "stuffing" (punjenj) za puricu, jedno od omiljenih jela.

Gravy, umak koji nastane od masnoće i sokova tijekom pečenja, sve povezuje u skladnu cjelinu. Ako ga nikada niste radili, iznenadit će vas koliko ga je jednostavno pripremiti samo uz malo brašna i temeljca.

>> Recept za punjenu puricu

Uz puricu se najčešće poslužuje pire krumpir, pripremljen sasvim jednostavno, bez posebnih dodataka. Njegova kremasta tekstura savršeno se spaja s umakom i čini jelo potpunijim. Batat se može ispeći samo uz malo maslaca i meda, što mu daje nježnu slatkoću koja odlično prati ostatak tanjura. Zelene mahune sotirane na tavi ili kratko zapečene u pećnici dodat će svježinu, a prženi luk ili tostirani bademi daju prepoznatljivu hrskavost.

Brusnice, bilo u obliku kuhanog umaka ili kupovne varijante, donose potrebnu kiselinu koja razbija masnoću glavnog jela. Ako želite dodati nešto posebno, kukuruzni kruh je jednostavan i brzo gotov, a njegov lagano sladak okus lijepo zaokružuje cijeli jelovnik.

>> Recept za domaći kukuruzni kruh

Desert - pita od bundeve, jabuke...

Za desert možete odabrati klasičnu pitu od bundeve, koja je nježna, aromatična i tipično američka, ili nešto što nam je bliže, poput pite od jabuka. Obje verzije dobro funkcioniraju nakon obilnog obroka, osobito ako ih poslužite još toplima, uz malo šlaga ili kuglicu sladoleda od vanilije.

>> Recept za pitu od bundeve

>> Recept za američku pitu od jabuka

Ovakav jelovnik ne traži skupe sastojke niti dugotrajne pripreme. Najvažnije je pripremiti jela koja će se dobro nadopunjavati i koja će se moći poslužiti opušteno, bez velike dramatike.

Upravo je to bit Dana zahvalnosti: okupljanje, toplina doma i hrana koja donosi osjećaj ugode. Ako se odlučite isprobati ovu američku verziju jesenskog ručka, možda otkrijete da vam se sviđa i više nego što ste očekivali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.