Slavni chef Jose Andrés nominiran je za Nobelovu nagradu za mir

Foto: Instagram/Chef Jose Andrés

POZNATI CHEF i osnivač putujuće kuhinje World Central Kitchen Jose Andrés nominiran je za Nobelovu nagradu za mir u znak priznanja za njegov humanitarni rad kako bi prehranio ljude u područjima pogođenim katastrofama.

Nominirao ga je demokratski kongresmen John Delaney, a podržali su ga i demokrati Nancy Pelosi, Jim McGovern i Rosa DeLauro. Nancy Pelosi istaknula je kako poznati chef i njegov tim nisu ništa drugo nego heroji za čovječanstvo, jer ne samo da pobjeđuju glad već i šire nadu.

Humanitarac godine

Od svog osnutka 2010. godine, Andrésova neprofitna organizacija World Central Kitchen izgradila je pučke kuhinje diljem svijeta kako bi pomogli ljudima koji su izravno pogođeni katastrofama - od uragana u Portoriku i potresa u Turskoj do rata u Ukrajini i humanitarne krize u Gazi.

Ova je neprofitna organizacija tijekom godina poslužila 350 milijuna obroka, a Andrésovi suradnici posjetili su i Petrinju nakon potresa kako bi pomogli hrvatskim chefovima koji su tjednima pravili obroke za Petrinjce čiji su domovi stradali u potresu.

Kada ne sprema obroke za ljude koje je snašla nevolja, Andrés vodi neke od najprometnijih restorana u Washingtonu, kao što su Jaleo i The Bazaar, a dok ga je časopis Times prije nekoliko godina proglasio osobom godine, Zaklada James Beard, koja dodjeljuje najprestižnije američke gastronomske nagrade, proglasila ga je humanitarcem godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.