Tikvice su sada u punoj sezoni, a uz njihove mlade, sočne plodove često se na tržnicama mogu naći i nježni, žuto-narančasti cvjetovi. Cvjetovi tikvica prava su delicija - mogu se puniti svježim sirom i začinskim biljem, uvaljati u lagano tijesto i kratko pržiti, peći u pećnici, dodavati u fritaje ili čak jesti sirovi u salatama.
Osim što su dekorativni, imaju blag, slatkast okus i unose dašak elegancije na stol. Tikvice i njihovi cvjetovi idealni su za lagana ljetna jela - od kremastih juha i variva do tjestenina i složenaca. Sezona je kratka, pa ih vrijedi iskoristiti dok su na vrhuncu, a s ovim receptom nećete pogriješiti.
Naime, najpoznatiji način pripreme cvjetova tikvica je upravo punjenje sirom i pohanje. Nježni cvjetovi pažljivo se operu i očisti im se unutrašnjost, zatim se pune kremastim sirom, uz dodatak začinskog bilja poput peršina ili bosiljka. Potom se pohaju i prže u vrućem ulju dok ne poprime zlatnu boju, a iznutra ostanu sočni i mirisni. Rezultat je prava ljetna poslastica koja se najbolje jede još topla.
Za ovo jelo trebat će vam:
Cvjetove tikvica pažljivo operite pod laganim mlazom vode, a zatim ih nježno osušite kuhinjskim papirom. Uklonite prašnike iz unutrašnjosti. U posudi pomiješajte svježi sir, mozzarellu, peršin (ili bosiljak), malo soli i papra. Pomoću male žličice napunite svaki cvijet pripremljenom smjesom, a vrhove latica lagano uvijte kako nadjev ne bi iscurio.
U drugoj posudi razmutite jaja, dodajte brašno i polako ulijevajte mineralnu vodu miješajući dok ne dobijete glatko, gusto tijesto bez grudica. Zagrijte ulje u dubljoj tavi. Svaki punjeni cvijet umočite u tijesto i stavite pržiti 1-2 minute sa svake strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Izvadite ih na papirnate ubruse kako bi se upio višak masnoće. Poslužite dok su još topli, uz laganu salatu ili kao predjelo uz čašu rashlađenog bijelog vina, a cijeli recept pronađite ovdje.