Kako čuvati lubenicu da ostane svježa što dulje, a da ne zauzme cijeli hladnjak?

Foto: Shutterstock/Pexels

SOČNA i osvježavajuća, lubenica je apsolutna kraljica ljetnog voća i nezaobilazan dio svake zabave na otvorenom. No, njezina veličina često predstavlja problem - kako je pravilno skladištiti da ostane svježa što je duže moguće, a da ne zauzme cijeli hladnjak? Bez obzira na to imate li cijelu lubenicu ili ste je već narezali na kriške, savjeti s portala Martha Stewart pomoći će vam da joj produljite svježinu i sočnost.

>> Po jednoj stvari na kori lubenice možete znati koliko je dugo sazrijevala na tlu

Prvi korak prema pravilnom skladištenju je razumijevanje prirode lubenice. Za razliku od, primjerice, banana ili avokada, lubenica jednom kad je ubrana više ne dozrijeva. Bere se na vrhuncu zrelosti, stoga proces gubitka svježine započinje čim stigne u trgovinu. Zbog toga je ključno znati kako je čuvati od samog početka.

Kako i gdje čuvati lubenicu?

Tehnologinja za hranu Isabella Maczko ističe ključnu razliku. "Jednom kada prerežete lubenicu, mijenja se vrijeme koliko će trajati", kaže Maczko. Kora djeluje kao prirodna zaštitna barijera koja sprječava prodor kisika, glavnog uzročnika kvarenja. Stoga je savjet jednostavan: ostavite lubenicu cijelu što je duže moguće. Ako je ne planirate jesti odmah, narežite je neposredno prije posluživanja.

Jednom kada nož prođe kroz koru, sve se mijenja. Visok udio vode čini unutrašnjost lubenice "lakom metom za kvarenje", objašnjava Maczko. Zato je svaku narezanu lubenicu potrebno odmah pokriti i spremiti u hladnjak.

Manje komade, poput kockica ili kriški, najbolje je čuvati u hermetički zatvorenim posudama. Za veće komade, poput polovice ili četvrtine, ključno je prekriti samo odrezanu površinu. Prozirna folija odličan je izbor jer čvrsto prianja uz meso voća.

Koliko dugo lubenica ostaje svježa?

Cijela, nerezana lubenica može bez problema stajati na sobnoj temperaturi tjedan do dva. Ako imate mjesta u hladnjaku, hlađenje joj može produljiti vijek trajanja za još dva tjedna.

>> Koštice lubenice sigurne su za jelo, no na jednu stvar treba pripaziti

Narezana lubenica u hladnjaku će potrajati od tri do sedam dana. Veći komadi s korom ostat će svježi tjedan dana, dok će se na kockicama znakovi kvarenja vjerojatno pojaviti već nakon tri dana.

Trik za dulju svježinu: Ne bacajte koru!

Ako želite maksimalno produljiti svježinu narezane lubenice, Maczko savjetuje da koru ostavite što je duže moguće. "Ostavljanje kore pomaže smanjiti izloženost voća zraku i djeluje kao zaštitna barijera", objašnjava. To znači da je bolje lubenicu čuvati u polovicama ili četvrtinama, a na kriške je rezati neposredno prije konzumacije.

A kada odvojite sočno meso od kore, nemojte je bacati. Kora lubenice može se ukiseliti i pretvoriti u ukusnu grickalicu gorko-slatkog okusa, savršenu za samostalno jedenje ili kao dodatak platama sa sirom i suhomesnatim proizvodima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.