SPREMATE se ispeći svoj omiljen kolač, izvadili ste maslac i jaja i pripremili sve ostale sastojke, a onda ste shvatili da nemate bijelog šećera. Zvuči poznato? Srećom, postoji mnogo zamjena koje vjerojatno već imate u smočnici, a uz malo osnovne matematike, spasit ćete desert. Možda čak otkrijete da je vaš omiljeni kolač još ukusniji s nekom od alternativa, piše The Kitchn.
Smeđi šećer je najočitiji i najjednostavniji izbor. Možete ga koristiti u omjeru 1:1 kao zamjenu za bijeli šećer, bez obzira radi li se o svijetloj ili tamnoj varijanti. Imajte na umu da će deserti biti gušći, tamniji i imati bogatiji okus karamele, što je idealno za čokoladne kekse, ali možda ne i za lagane, mekane biskvite.
Ove dvije vrste šećera od šećerne trske smatraju se "manje rafiniranima". Možete ih koristiti kao izravnu zamjenu za bijeli šećer u omjeru 1:1, a odličan su izbor za prhke kekse i druge slastice gdje je potrebna hrskava tekstura.
I kokosov šećer može poslužiti kao zamjena u omjeru 1:1, pogotovo u receptima za kekse i brze kruhove. Važno je znati da je kokosov šećer suši od bijelog ili smeđeg, pa je odličan za prhke i hrskave kolačiće, no mogao bi isušiti biskvite, pa obratite pažnju.
Ako vam je pri ruci samo šećer u prahu, možete ga iskoristiti, ali uz prilagodbu. Koristite otprilike 1 i 3/4 šalice šećera u prahu za svaku šalicu bijelog šećera. Ova je zamjena najbolja za sočne, brze kolače i muffine. Izbjegavajte ga u receptima koji traže kremasto miješanje maslaca i šećera jer će keksi biti manje hrskavi.
Zanimljivo je da vrijedi i obrnuto: ako trebate šećer u prahu, a imate samo kristalni, jednostavno u blenderu pomiješajte jednu šalicu bijelog šećera i jednu žlicu kukuruznog škroba.
Kada nemate nijednu suhu zamjenu, tekući zaslađivači poput meda, javorovog ili agavinog sirupa mogu biti spas. Budući da zahtijevaju više prilagodbi, neka budu zadnja opcija. Za svaku šalicu šećera u receptu, koristite jednu šalicu tekućeg sladila umanjenu za dvije žlice.
Također, dodajte 1/4 žličice sode bikarbone i smanjite količinu ostalih tekućina (mlijeko, voda) u receptu za otprilike tri žlice. Budući da tekući zaslađivači brže tamne, smanjite temperaturu pećnice za oko 15°C.
Prilikom odabira zamjene, ključno je razmisliti o vrsti slastice koju pripremate. Smeđi šećer će dodati vlagu i tamniju boju, dok tekuća sladila mogu razrijediti smjesu. Što se tiče umjetnih sladila, ona daju slatkoću, ali se u pečenju ne ponašaju kao pravi šećer - ne doprinose vlazi, teksturi ni boji na isti način. Uz to, njihova razina slatkoće jako varira, pa je s njima potreban dodatan oprez.