Kada uberete hrpu smokava, od njih napravite slasni džem po ovom receptu

Foto: Tatjana Stipanović

Slatke, sočne i mirisne - smokve su pravi dragulj kasnog ljeta. Njihova sezona, koja traje od kraja srpnja pa sve do rane jeseni, donosi nam plodove koji su jednako ukusni svježi, sušeni ili pretvoreni u džemove i slastice. Od davnina cijenjene zbog bogatstva okusa i hranjivih vrijednosti, smokve su simbol mediteranskog podneblja i sunčanih dana, a mnogi imaju posađena stabla smokve u svojim vrtovima - pa i naši čitatelji.

"Hvala ti draga prirodo za prekrasne darove. Ne zalijevaš, ne gnojiš, samo dođeš i ubereš i to svaki drugi dan. Osjećam se zahvalno", napisala je u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? naša čitateljica Tatjana Stipanović, koja je od ovih smokava napravila džem. 

Za džem su, naravno, svi tražili recept, a iako ga još nije podijelila, mi imamo jedan po kojemu uvijek radimo džem od smokava.

Potrebni sastojci

Napraviti ga možete i vi sada kad su smokve u sezoni, posebno ako kod kuće u vrtu imate stablo smokava. Od sastojaka će vam trebati:

  • smokve
  • šećer
  • vanilin šećer
  • limun.

Kako ga napraviti

Smokve operite, posušite, odstranite im peteljke i narežite. Narezane smokve i šećer zavrijte u dubokom loncu te kuhajte 40-45 minuta. Dodajte vanilin šećer, limunov sok i koricu i dobro promiješajte.

Vruć džem ulijte u čiste, sterilizirane staklenke, poklopite čistim i okrenite ih naopako. Ostavite ih da u tom položaju odstoje 24 sata, a cijeli recept pronađite ovdje.

Osim smokava, možete iskoristiti i njihovo lišće pa napraviti fini sirup koji okusom podsjeća na kombinaciju kokosa i vanilije. Sirup možete razrijediti vodom i piti kao sok, ili ga dodati desertima, a cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.