DANAS smo odlučili dati vam ideje za ručak "na žlicu", koji uključuju neke sezonske namirnice, a ujedno su i jeftini.
Vrijeme je kelja i kupusnjača, prokulica, brokule i cvjetače, krumpira, cikle, poriluka, tikvi, pa i tikvica (u toplijim krajevima) - a ove su namirnice kao stvorene za dobra variva, za koja ne morate potrošiti puno novca.
1. Varivo od kelja s faširancima
Jedan od najpopularnijih načina za iskoristiti kelj, a i pripremiti jelo za više dana. Ako jedete meso, najbolje je raditi ga uz malo dimljenog mesa, poput rebaraca. Radimo ga prema ovom receptu.
2. Varivo od hokaido tikve i ječma
Odete li na tržnice, vidjet ćete obilje tikvi - i to onih već pripremljenih i narezanih na kockice, u vrećicama. Upravo takve je dobro imati za pripremu jela na žlicu ili juha od tikve. Ovaj je recept s dodatkom ječma, koji jelu daje gustoću i dobru teksturu. Evo recepta.
3. Gulaš od krumpira
Već smo ga nekoliko puta predlagali, ali to je zato što ga baš volimo. Jednostavno je za pripremu, a rijetko tko ga ne voli. Isprobajte ovaj brzi recept.
4. Gusto varivo od poriluka
I poriluku je sezona, a nekako ga najčešće pripremamo u ovom obliku na žlicu. Odlično jelo za višednevno uživanje, a zdrav je, pa ga je dobro uključiti u prehranu što više. Varivo radimo prema ovom receptu.
5. Sekeli gulaš
Sekeli je tradicionalno mađarsko jelo koje se rado priprema i kod nas, a radi se o kombinaciji krumpira i kiselog kupusa. Neki dodaju i vrhnje, pa možete isprobati i tu kombinaciju. Vrhnje se dodaje pred kraj kuhanja, a u gulaš se umiješa polako. Recept pronađite ovdje.
6. Varivo od mladog kupusa i mrkve
Još jedno pravo sezonsko varivo, puno je vitamina i okrepljujuće. Vrijedi ga uvrstiti u jesenski jelovnik, a recept pronađite ovdje.