Žena postila 21 dan i užasnula stručnjake: “Ne radite to ni po koju cijenu"

MOŽDA ste ovih dana na društvenim mrežama vidjeli priču pod naslovom “Što se dogodilo mom tijelu kad nisam jela 21 dan”. U njoj je Alanna Ketler detaljno opisala što se dogodilo nakon što tri tjedna nije jela ništa osim soka od grožđa pomiješanog s limunom, biljnog čaja i tinktura koje je konzumirala kroz period od osam sati, dok je ostatak vremena pila isključivo vodu.

Razlog zbog kojeg se podvrgnula tom ekstremnom režimu, piše ona, jest liječenje gljivične infekcije. Inače, takvo stanje može se liječiti lijekovima i tretmanima pa nije nužno gladovati.

Ketler u svom tekstu zagovara psihičke prednosti posta.

“Nevjerojatno koliko je glava čišća kad nema ničega u sustavu, kad nema stimulansa ili bilo kakvih drugih ometanja”, napisala je, a to je iznimno štetna poruka na mnogim razinama. Post tjera tijelo u stanje gladi, u potrazi za energijom i nutrijentima ono poseže u mišićnu masu, a znanost kaže da nam hrana treba i za jasno razmišljanje.

Trebalo bi biti potpuno jasno, ali stručnjaci nakon objave ovog teksta žele još jednom upozoriti: “Ne pokušavajte to ni po koju cijenu.”

“Ovi savjeti su iznimno opasni. Dugotrajni post se nikad ne bi trebao koristiti kao alat za mršavljenje, osim pod medicinskim nadzorom, ali i tada je malo vjerojatno da će dulje trajati”, pojasnio je dr. Tony Bartone za Body&Soul.

“Post može imati ozbiljne medicinske posljedice”, dodaje dr. Bartone pozivajući ljude da razgovaraju s liječnikom prije nego što uzmu liječenje u vlastite ruke.

“Ovo je ekstremno nezdrav pristup. Nakon tri tjedna posta tijelo će biti pothranjeno zbog nedostatka proteina. Postoje neke stvari kao što su esencijalne aminokiseline koje vaše tijelo ne može proizvesti samostalno pa ih morate konzumirati kao dio prehrane. Uvjerena sam da ovo može nanijeti više štete nego koristi”, ističe dijetetičarka Lyndi Cohen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.