Utječe li prehrana na opadanje kose?

Foto: Shutterstock

UČINAK prehrane na zdravlje kose i vlasišta nije potpuno jasan. Neke studije sugeriraju da određena hrana može povećati rizik od gubitka kose, poput jednostavnih ugljikohidrata koji uključuju rafinirane šećere i žitarice. Normalno je izgubiti do 100 dlaka dnevno, prema podacima sa stranice Medical News Today. Muškarci, a u manjoj mjeri i žene, obično će gubiti više kose s godinama. Postoji mnogo mogućih uzroka atipičnog gubitka kose, u rasponu od određenih bolesti do kontracepcijskih pilula.

Nutritivno bogata prehrana može pozitivno utjecati na mnoge aspekte funkcioniranja tijela. Neke dijete mogu negativno utjecati na zdravlje kose i vlasišta, što može dovesti do gubitka kose.

Mogu li određene namirnice uzrokovati gubitak kose?

Konzumiranje velikih količina nezdrave hrane ili nedovoljnih količina zdrave hrane moglo bi pospješiti gubitak kose.

Pregled 24 studije iz 2020. godine sugerirao je da protuupalne dijete, poput mediteranske prehrane, mogu poboljšati zdravlje kose i spriječiti njeno opadanje. Mediteranska prehrana uključuje mnoge namirnice bogate hranjivim tvarima, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice i maslinovo ulje.

Dokazi koji sugeriraju da manje hranjive namirnice mogu dovesti do opadanja kose su ograničeni

Neki dokazi pokazuju da prekomjerna konzumacija jednostavnih ugljikohidrata može neizravno dovesti do upale koja može pogoršati prekomjerno ispadanje kose kod žena. Jednostavni ugljikohidrati uključuju namirnice kao što su rafinirani šećeri i žitarice.

Studija iz 2019. godine koja je promatrala dvije žene tijekom prijelaza u menopauzu sugerira da je gubitak kose koji su doživjele možda povezan s jedenjem tune, ribe s visokim sadržajem žive. Autori su zaključili da su potrebna daljnja istraživanja o tome.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.