Uobičajena navika mogla bi oštetiti naše bubrege, tvrdi nefrologinja

Foto: Unsplash

ZNAMO da redovito prekomjerno pijenje šteti jetri, a buljenje u ekran očima. A što je s bubrezima? Jeste se li se ikada zapitali koje bi navike mogle negativno utjecati na te važne organe?

Ljudsko tijelo ima dva bubrega smještena odmah ispod prsnog koša, desno i lijevo od kralježnice. Oni služe kao unutarnji kanalizacijski sustav tijela. Rade na reguliranju ravnoteže vode tako što zadržavaju tekućinu potrebnu tijelu za funkcioniranje, dok otpuštaju višak koji se eliminira mokrenjem. Bubrezi također proizvode dva važna hormona, od kojih jedan pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica, a drugi je aktivni oblik vitamina D i pomaže u regulaciji kalcija.

Prema nefrologinji Kalyani Perumal, jedna navika mogla bi oštetiti naše bubrege. Riječ je o nezdravoj prehrani.

"Pod time mislim na jedenje namirnica koje nemaju hranjivu vrijednost, poput masnog ili prerađenog mesa, prerađene pržene hrane i hrane s visokim udjelom šećera", rekla je za Yahoo News.

Devet od 10 osoba s kroničnom bubrežnom bolešću ne zna da je ima

Ističe da nezdrava prehrana rezultira pretilošću, hipertenzijom, dijabetesom i visokim kolesterolom u odrasloj dobi, a sve to dovodi do razvoja bolesti bubrega.

"Znanstvena istraživanja pokazuju da prehrana s visokim udjelom životinjskih bjelančevina i niskim udjelom povrća i voća povećava rizik od kronične bolesti bubrega", upozorila je nefrologinja.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, 15 posto odraslih u SAD-u ima kroničnu bubrežnu bolest, zdravstveno stanje u kojem bubrezi ne mogu filtrirati krv onako kako bi trebali, što uzrokuje zadržavanje viška tekućine i krvi u tijelu. To može uzrokovati niz drugih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i moždani udar.

Dr. Perumal kaže da je nezgodno što je teško znati da su bubrezi oštećeni sve dok nisu u poprilično lošem stanju.

"Bubrežna bolest je tihi ubojica. Mnogi nemaju nikakve znakove bubrežne bolesti sve dok ne dođu u kasnu fazu bolesti. Zbog toga devet od 10 osoba s kroničnom bubrežnom bolešću ne zna da je ima. Najraniji znakovi otkrivaju se samo u pretragama krvi i urina", upozorila je liječnica.

Kontrolirajte krvni tlak i zdravlje bubrega

U uznapredovalim stadijima bolesti, prema dr. Perumal, ljudi se žale na pretjerani umor, promijenjen osjet okusa, oticanje nogu, lica i trbuha, svrbež kože, loš san, grčeve u mišićima, slab apetit i mentalnu usporenost.

I na kraju, poručila je da biste, ako imate hipertenziju, trebali redovito kontrolirati bubrege jer je hipertenzija glavni uzrok bolesti bubrega.

"S pogoršanjem funkcije bubrega povećava se krvni tlak", zaključila je dr. Perumal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.