NOVO istraživanje pokazuje da Europljani konzumiraju manje mesa. Istraživanje BEUC-a, europske organizacije potrošača, otkriva da je preko 40 posto ljudi u 11 europskih zemalja smanjilo konzumaciju mesa ili ga potpuno izbacilo iz svoje prehrane. Kao glavni razlog većina navodi zabrinutost za okoliš.
Istraživanje je provedeno među 11 tisuća ljudi u Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Litvi, Nizozemskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji i Španjolskoj, piše Live Kindly.
Umjesto mesnih proizvoda, 33 posto ispitanika kaže da konzumiraju burgere na biljnoj bazi. Također navode da je veća vjerojatnost da će pojesti veganski burger ako se radi o genetski nemodificiranom proizvodu. Meso uzgojeno u laboratorijima rangirano je kao nepopularan proizvod među potrošačima. Samo 13 posto pristalo bi smanjiti konzumaciju mesa i okrenuti se takvoj alternativi.
Tradicionalna vegetarijanska hrana navodi se kao najpoželjnija zamjena za mesne proizvode. 60 posto potrošača reklo je da je voljno odbaciti meso i okrenuti se prehrani koja obiluje grahom, mahunarkama i varivima.
“Naše istraživanje pokazuje da je većina potrošača spremna promijeniti svoje prehrambene navike, ali to nije lak zadatak. Promjene moraju biti provedene na nekoliko razina kako bi održivi izbor postao očit izbor. Potrošači danas češće pridaju pozornost oznakama hrane pa je ključna uloga i proizvođača i trgovaca te regulatora cijena na tržištu koji moraju prilagoditi cijene, marketing i svaki drugi faktor koji utječe na to da određeni prehrambeni proizvod radije kupimo nego neki drugi”, u priopćenju je navela direktorica BEUC-a Monique Goyens.