14-SATNI post mogao bi nas učiniti manje gladnima, energičnijima i sretnijima, pokazala je nova studija istraživača s King’s Collegea u Londonu.
Rezultati ispitivanja otkrivaju da ograničavanje konzumacije hrane na samo deset sati, na primjer između 9 i 19 sati, pozitivno utječe na raspoloženje, energiju i glad.
Istraživači su koristili podatke volontera koji su s pomoću aplikacije ZOE bilježili svoje zdravstveno stanje. Sudjelovalo je više od 37 tisuća ljudi koji su tjedan dana normalno jeli, dok su naredna dva tjedna zamoljeni da jedu samo unutar odabranih deset sati u danu.
Analiza je otkrila da su oni koji su postili 14 sati dnevno imali više energije te da su bili bolje raspoloženi i manje gladni.
"Ovo je najveća studija provedena izvan strogo kontroliranog okruženja koja pokazuje da povremeni post može poboljšati zdravlje. Uzbudljivo je otkriće da ne moramo biti jako restriktivni da bismo vidjeli pozitivne rezultate. Desetosatni vremenski okvir za jelo podnošljiv je za većinu ljudi", izjavila je dr. Sarah Berry.
Sažetak studije predstavljen je na Europskoj konferenciji o prehrani u Beogradu. Zagovornici povremenog posta najčešće se odlučuju na model 16:8, tijekom kojeg se posti 16 sati, dok je osam sati dozvoljeno jesti i piti što poželimo.