Stručnjak otkrio je li humus baš toliko zdrav koliko mnogi misle

Foto: 123RF

NA JELOVNICIMA obožavatelja zdrave prehrane humus je obavezna namirnica. Ipak, ovaj prefini namaz od slanutka do prije nekoliko godina nije bio toliko popularan.

Tradicionalno, humus se dobiva od samljevenog slanutka, maslinovog ulja, tahinija, odnosno paste od sezama, limunovog soka i začina, a ovaj miks smatra se hranom bogatom nutrijentima pa ne čudi što su ga gotovo preko noći mnogi zavoljeli.

Osim toga, humus se jako dobro slaže s mnogim drugim namirnicama te ga je vrlo lako kombinirati. Štoviše, nije ga teško pretvoriti ni u desert. Na prvi pogled, ovo je namirnica koju morate imati kod kuće. Ipak, je li on stvarno toliko zdrav koliko volimo misliti?

"Humus može biti odličan izbor za užinu. Bogat je ugljikohidratima s niskim glikemijskim indeksom, što znači da stalno oslobađa glukozu i održava razinu šećera, odnosno glukoze u krvi. Njegov primarni sastojak je slanutak koji je dobar izvor proteina", tvrdi Elliot Moore, savjetnik za zdravlje iz "Bupa UK".

Drugim riječima, zahvaljujući konstantnom oslobađanju energije nećete već u podne osjećati pad energije i iznenadne napadaje glavne. On je odličan izbor i ako dobar dio dana provodite u teretanu ili je vaš raspored toliko prebukiran da nemate vremena za kvalitetan obrok. Zahvaljujući njemu duže ćete imati energije.

No, iako zvuči idilično postoje i stvari na koje valja pripaziti.

Koliko god bio ukusan, nije svaki humus isti niti jednako zdrav. Kada je u pitanju priprema, oni gotovi, koje kupujete u trgovini, vjerojatno su lakša opcija, ali u njemu će vjerojatno biti više ulja i masti nego u humusu koji pripremite sami.

"Čak i ako je označen kao namirnica sa smanjenim udjelom masnoća, humus kupljen u trgovini još uvijek može sadržavati relativno visoke razine masti", objasnio je Moore te dodao: "dvije žlice humusa imaju 50 kalorija i 2,8 grama masti, ali humus kupljen u trgovini može sadržavati mnogo više".

Osim toga, kako piše Popsugar, važno je razmišljati i o namirnicama s kojima jedete humus. Jedna od najzdravijih opcija su štapići od povrća, dok bi kruh trebalo izbjegavati. Ako vam se to čini kao nemoguća misija, a svejedno želite pronaći zdravu alternativu, razmislite o kruhu s cjelovitim sjemenkama.

I naravno, ako pri jednom obroku pojedete cijelu teglicu humusa to sasvim sigurno više nije zdravo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.