KAD su u pitanju kućni lijekovi, malo se stvari spominje često koliko jabučni ocat. Mnogi ga smatraju "lijekom" za sve - od štucanja do akni, neki čak vjeruju da je ključ mršavljenja.
Ne može se poreći da je jabučni ocat pun enzima, probiotika, kao i da pomaže u regulaciji šećera u krvi. No sve više stručnjaka upozorava prekomjerne potrošače jabučnog octa na štetne nuspojave koje se povezuju s njegovom konzumacijom.
Dijetetičarka Ellie Krieger za Washington Post je napomenula da je jabučni ocat kiselina s kojom treba postupati pažljivo.
"To je moćna kiselina koja može biti opasna. Može izazvati opekotine na nježnom tkivu usta i jednjaka te dovesti do erozije zuba", pojasnila je.
Jabučni ocat može uzrokovati mučnine i druge gastrointestinalne probleme pa, ako osjećate nelagodu, možda je vrijeme da smanjite njegovu konzumaciju.
Neugodne simptome moguće je izbjeći ako jabučni ocat razrijedite s vodom ili ga koristite samo kao začin u svojoj omiljenoj salati.
"Uvijek sam za to da je ocat dio prehrane, ali kada je pomiješan s povrćem. Volumen vlakana i vode u povrću pomoći će vam da budete siti i hidrirani što prirodno pomaže u probavljanju hrane i održavanju tjelesne težine", savjet je nutricionistice Keri Glassman.
Osim toga, ocat gotovo uopće nema kalorije, za razliku od kremastih preljeva koji su kalorijske bombe.