VEĆINA ljudi može bez problema nabrojati namirnice i pića koja štete zubima - slatkiši, gazirana pića i karamela su na vrhu popisa. No, kada je riječ o hrani koja aktivno pomaže oralnom zdravlju, popis je znatno kraći. Osim mlijeka, malo tko bi se sjetio još koje namirnice. Ipak, stomatolozi ističu jednu koja se posebno izdvaja, a vrlo je vjerojatno već imate u hladnjaku - cheddar sir.
Sve tri stomatologinje s kojima su novinari portala Parade razgovarali složile su se da je cheddar sir namirnica s čijim dobrobitima za oralno zdravlje mnogi nisu upoznati. "Sir je jedna od rijetkih grickalica koje imaju jasnu, dokazima potkrijepljenu korist za dentalno zdravlje", kaže dr. Sandip Sachar, stomatologinja iz New Yorka.
Dr. Sachar objašnjava kako cheddar pomaže neutralizirati kiselinu u ustima poticanjem proizvodnje sline. "Slina prirodno podiže pH vrijednost u ustima, neutralizirajući kiselinu iz hrane i pića, kao i kiselinu koju proizvode oralne bakterije. Niža kiselost u ustima smanjuje eroziju cakline i pomaže u sprječavanju uvjeta koji omogućuju razmnožavanje bakterija koje uzrokuju karijes", pojašnjava ona.
Stomatologinja dr. Catrise Austin dodaje kako, prema Američkom stomatološkom udruženju, slina u kombinaciji s uravnoteženom prehranom može smanjiti rizik od propadanja zuba za oko 20 posto.
Osim poticanja lučenja sline, cheddar sir jača i zubnu caklinu. Dr. Fatima Khan, stomatologinja i suosnivačica Riven Oral Healtha, navodi: "Sadrži esencijalne minerale poput kalcija i fosfora koji pomažu u jačanju i remineralizaciji cakline."
Ona dodaje da cheddar sadrži i protein kazein, koji u kombinaciji s kalcijem pomaže popraviti oslabljena mjesta na caklini. "Kazein može formirati zaštitnu barijeru preko vašeg zuba kako bi dodatno zaštitio caklinu. Caklina je najtvrđe tkivo u tijelu. Pomaže u sprječavanju karijesa i osjetljivosti. Jača caklina važna je za funkciju i normalno trošenje", otkriva dr. Khan.
S obzirom na sve navedene dobrobiti, postavlja se pitanje treba li uopće prati zube nakon konzumacije cheddar sira. Odgovor sva tri stomatologa je jasan: da. "Razmišljajte o siru kao o korisnom prijatelju vaših zuba, a ne kao zamjeni za četkanje", kaže dr. Austin.
Dr. Khan preporučuje da nakon jedenja sira popijete vodu i pričekate 30 minuta prije pranja zuba. To će, kaže, omogućiti da iskoristite prednosti sira bez negativnih posljedica. "Ljudi obično kombiniraju sir s krekerima ili vinom, a to može vratiti vaša usta u kiselo stanje. Ne želite prati zube kada su vam usta u kiselom stanju jer tako četkanjem uklanjate oslabljenu caklinu", pojašnjava.
Cheddar sir nije jedina namirnica koja čuva vaš osmijeh. Dr. Austin ističe jogurt, lisnato zelje i orašaste plodove kao odlične izvore minerala za jačanje cakline. Dr. Sachar dodaje kako hrskavo voće i povrće, poput jabuka i celera, također potiče protok sline, slično kao i sir. "Pijenje vode, posebno fluoridirane vode, također pomaže isprati šećere i vratiti zdrav pH u ustima", zaključuje dr. Sachar.