Što se događa vašem tijelu kada zaboravite staviti dezodorans?

Foto: 123RF

PRIZNAJTE: Lako je zaboraviti neke osnovne korake u jutarnjoj rutini kad se probudite, u žurbi odjenete, pojedete doručak i nastojite stići na vrijeme na svoje odredište. Ali koje su higijenske navike važnije od drugih? Na primjer, je li potpuno u redu preskočiti stavljanje dezodoransa?

Prema riječima stručnjaka, to ovisi o osobi jer bi izbjegavanje dezodoransa moglo rezultirati mnogim tjelesnim problemima. No prema istraživanju YouGova iz 2019. godine, gotovo 40 posto mladih u dobi od 18 do 24 godine kaže da najmanje mjesec dana nije nosilo dezodorans, a 31 posto onih u dobi od 25 do 34 godine također priznaje istu stvar. Je li to zaista toliko bitno koliko inače mislimo? 

Evo što se može dogoditi ako izbjegavate (ili zaboravljate) staviti dezodorans:

Neugodni tjelesni mirisi

Glavna svrha dezodoransa je "prikrivanje mirisa", kaže Sharleen St. Surin-Lord, dermatologinja i osnivačica dermatološkog i estetskog centra Visage. Dakle, ako napustite kuću bez stavljanja dezodoransa, izlažete se "neugodnim tjelesnim mirisima". 

Možda ćete se više znojiti

Dezodorans vas sam po sebi neće zaštititi od znoja. Ali mnogi dezodoransi uključuju antiperspirant - koji privremeno blokira vaše znojne žlijezde da ne ispuštaju vlagu. Ako prestanete nositi dezodorans s antiperspirantom, "možda ćete se više znojiti nego obično", kaže Vanessa Thomas, kozmetička kemičarka i vlasnica Freelance Formulationsa. 

Znoj može stvoriti bakterije ispod pazuha

Ako ne nosite dezodorans ili antiperspirant, tada "vaše znojnice mogu postati aktivnije", što dovodi do povećanog lučenja znoja, kaže Surin-Lord. I dok znoj sam po sebi može biti neugodan, također može dovesti do nakupljanja bakterija ispod pazuha, napominje.

Te bakterije mogu izazvati osip

Kombinacija vlage iz znoja te bakterija može rezultirati raznim osipima povezanim s bakterijama, uključujući eritrazmu i impetigo. A ti bi osipi mogli napredovati i dalje od samo neugodnog svrbeža i boli. Prema Medical News Todayu, neliječene bakterijske infekcije zapravo mogu dovesti do po život opasnih komplikacija poput sepse i zatajenja organa. 

Dakle, stručnjaci kažu da biste trebali imati za cilj stavljati dezodorans barem jednom dnevno

Surin-Lord kaže da biste trebali svakodnevno nositi dezodoranse, posebno s antiperspirantima. Jedno nanošenje je najčešće sasvim dovoljno, ali ako se jako znojite ili vježbate, možda ćete imati koristi od ponovnog nanošenja, piše Best Life.

I pokušajte ga stavljati odmah nakon tuširanja

Vrijeme u koje stavljate dezodorans također čini veliku razliku. Dermatologinja Anna H. Chacon kaže da biste trebali nanositi dezodorans jednom dnevno i to odmah nakon tuširanja.

"Tada, prije nego što se počnete znojiti, najbolje djeluje", objašnjava ona: "Znojenje je dominantno danju u odnosu na noć, ali dezodorans je najbolje nanositi na suhu kožu nakon tuširanja." 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.