Postoje različiti tipovi drijemanja, a ovo su najbolji ako želite biti odmorni

Foto: 123RF

DRIJEMANJE omogućava povratak energije koja vam je prijeko potrebna, međutim trajanje drijemanja i razlozi za uzimanje predaha od dnevnih aktivnosti čine veliku razliku.

Znanost pokazuje kako postoje različite vrste drijemanja i kako ono na svaku osobu utječe drugačije, prenosi portal BrightSide.

Kad se govori o razlozima drijemanja postoje tri vrste:

1. Planirano drijemanje

To je drijemanje na koje se odlučite i prije nego što zapravo osjetite umor, a sve to s ciljem uštede energije. Na primjer, ako trebate biti budni do dugo u noć, postoji velika korist od drijemanja preko dana.

2. Hitno drijemanje

Kad osjetite poriv da zatvorite oči, tijelo vam pokazuje znakove iscrpljenosti što znači da vam je potreban hitni odmor.

Na primjer, ako osjetite umor tijekom vožnje, trebali biste se izdvojiti iz prometa na sigurno mjesto i neko vrijeme odspavati.

3. Drijemanje iz navike

Ovaj tip drijemanja je najčešći među djecom jer se događa svaki dan u isto vrijeme. Međutim, to i odrasli mogu prakticirati.

No, onda će se tijelo naviknuti i davati signale umora čak i onda kad vam san zapravo nije potreban.

Trajanje drijemanja

Drijemanje u trajanju od 10 do 20 minuta omogućava brzi povratak energije i većinom se koristi kad morate biti budni i usredotočeni cijeli dan. Dok je drijemanje koje traje do 20 minuta zdravo, ono od 30 minuta može uzrokovati nemir koji je poznat i kao "mamurluk". Naime, ako spavate duže od tih 20-ak minuta, vaš mozak će trebati dublji san pa se nemojte iznenaditi ako budete još umorniji nego prije odlaska na spavanje.

Nadalje, drijemanje u trajanju od 40 minuta poboljšava kratkoročnu memoriju, ali, budući da se nalazite u stanju dubokog sna, možete se probuditi lagano ošamućeni.

No, zanimljivo je da stručnjaci smatraju da bi idealno vrijeme drijemanja trebalo biti u trajanju od 90 minuta. Zato, koliko god je korisno spavati osam sati noću, preporučuje se 90-minutno drijemanje tijekom dana jer upravo toliko traje kompletan ciklus sna.

Nemojte zaboraviti da potreba za drijemanjem ovisi o kvaliteti sna, fizičkoj izdržljivosti i emocionalnom stanju. Osim toga, nisu svi ljubitelji drijemanja tako da se ne biste trebali tjerati na spavanje ako ne osjećate umor. Također, ništa ne može zamijeniti noćni odmor i zato stručnjaci ne preporučuju spavanje nakon 16 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.