Pet nutricionistica otkrilo koje su najveće zablude o prehrani

Foto: 123RF

ZABLUDA o prehrani je bilo i uvijek će ih biti, poznata je rečenica jednog od urednika British Medical Journala, koju danas svi možemo potvrditi.

Pet je nutricionistica odlučilo otkriti koje su zablude najčešće, a da su ih čule od svojih klijenata. 

Nemojte jesti rajčice, paprike i patlidžan

"Jedan moj klijent, atletičar, rekao mi je da ne jede rajčice, paprike i patlidžan jer je čuo da ih poznati američki nogometaš Tom Brady ne jede jer uzrokuju upale. Rajčica ima niz pozitivnih svojstava za zdravlje i definitivno ne izaziva upalu. Upale nastaju ako osoba konzumira previše zasićenih trans masti i dodanih šećera", objasnila je nutricionistica Angie Asche za portal Self. 

Morska je sol zdravija od obične soli

"Sol je sol, treba biti oprezan s unosom bez obzira na vrstu. Da, morska sol ili ružičasta sol sadrže više minerala od kuhinjske soli, ali kada je sol u pitanju važno je ne pretjerivati s količinom", rekla je nutricionistica Rahaf Al Bochi.

Voće treba jesti samo na prazan želudac kako bi se izbjeglo njegovo truljenje u želucu

"Ništa ne trune u želucu, zapamtite to! I da, nije se pokazalo da uzimanje hrane na prazan želudac povećava apsorpciju hranjivih tvari. Zapravo, većina vitamina i minerala apsorbira se izvan želuca, u crijevima", poručila je nutricionistica Marisa Moore. 

Više vitamina, više koristi

"Jednom mi je došla majka dvoje djece koja je htjela da njena djeca uzimaju dvostruku dozu vitamina kako bi bila iznad prosjeka. Uzimanje previše dodataka prehrani može imati ozbiljne nuspojave. Primjerice, vitamini A, D, E i K topljivi su u masnoći, a pohranjuju se u jetri umjesto da se eliminiraju kroz urin kao vitamini topljivi u vodi te tako postaju toksični", rekla je nutricionistica Kate Lee.

Kukuruz nije dobar jer njime stočari hrane krave kako bi dobile na težini

"To je jednoj mojoj klijentici rekao njezin osobni trener zbog čega nije jela kukuruz četiri ili pet godina nakon toga. Podsjetila sam je da se ljudska anatomija razlikuje od životinjske. Objasnila sam joj da je bitna veličina porcije, a ne sam kukuruz. Većina namirnica može biti dio zdrave prehrane, samo je važna količina", poručila je nutricionistica Kristi Coughlin.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.