Ovo su ozbiljne posljedice izležavanja na godišnjem odmoru

Foto: Instagram

ZNAMO da jedva čekate svoj zasluženi godišnji odmor.

No, kako je pokazalo jedno nedavno istraživanje sa Sveučilišta u Liverpoolu, samo 2 tjedna neaktivnosti mogu dovesti do kroničnih bolesti i pada forme.
 
Vjerujemo kako ste si baš tako zamislili svoj godišnji - kao izležavanje, malo na plaži, malo na kauču, no i samo ta dva tjedna mogu itekako negativno utjecati na mišićnu masu te uzrokovati metaboličke promjene koje mogu imati loše posljedice na zdravlje vašeg srca.
 
U istraživanju je sudjelovalo 28 mladih i fizički aktivnih ljudi kojima je dnevna fizička aktivnost procijenjena na oko 160 minuta. Za vrijeme istraživanja ona je smanjenja na 36 minuta dnevno, dok je sjedenje i ležanje povećano na 130 minuta.
 
U razdoblju neaktivnosti primijećene su značajne fizičke promjene, uključujući gubitak mišićne mase za 0,36 kilograma te povećanje ukupne tjelesne mase.
 
Promjene u kilaži posebno su primijećene u srednjem dijelu tijela, što je veliki faktor rizika za razvoj kroničnih bolesti. Također, ispitanici nakon toga nisu mogli trčati ni približno onoliko koliko su mogli prije istraživanja.
 
"Samo 14 dana neaktivnosti rezultiralo je značajnim pogoršanjem fizičke forme kod mladih, zdravih i fizički aktivnih ljudi. Ovi rezultati naglašavaju negativne posljedice ovakvog ponašanja", zaključili su istraživači.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.