Ovo su najbolje vrste čaja za mršavljenje, kažu dijetetičari

Foto: Shutterstock

RAD metabolizma vrlo je važan za cjelokupno zdravlje tijela i o toj temi se vrlo često priča, a osobito u razgovorima o mršavljenju. Metabolizam označava sustav kojim tijelo koristi ono što jedemo i pijemo da bi proizvelo energiju. Brži metabolizam brže sagorijeva hranu, što pomaže pri gubitku težine.

Iako gubitak težine i poticanje metabolizma uključuje više od samo određene vrste hrane ili pića, postoje namirnice koje možete konzumirati, a mogu vam pomoći u ispunjavanju ciljeva na temelju hranjivih tvari i antioksidansa koje sadrže.

Nekoliko dijetetičara je otkrilo popis najboljih čajeva za poticanje metabolizma.

Čaj od đumbira

Čaj s đumbirom poznat je kao jedan od najzdravijih koji možete piti. "Đumbir je jedinstveno koristan za mršavljenje zato što sadrži spojeve poznate kao gingeroli i shogaoli. Ti spojevi stvaraju antioksidativni učinak u tijelu smanjujući štetu koju nanose slobodni radikali. Ova šteta dovodi do povećanja oksidativnog stresa koji dovodi do debljanja, a također može usporiti metabolizam i uskratiti energiju tijelu", kaže dijetetičarka Trista Best.

Crni čaj

Crni čaj je klasično piće u kojem uživaju mnoge različite kulture. Ne samo da sadrži korisne količine kofeina već je i prepun nutrijenata za poticanje metabolizma.

"Obično je prepun flavona, za koje se pokazalo da ubrzavaju metabolizam i podržavaju mršavljenje. Kofein u crnom čaju također može poboljšati metabolizam, posebno kad se pije ujutro", kaže dijetetičarka Nataly Komova.

Matcha čaj

Matcha je popularna vrsta zelenog čaja poznata po mnoštvu zdravstvenih prednosti.

"Matcha je popularan visokokvalitetni biljni japanski čaj koji sadrži kofein i ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Pokazalo se da pijenje šalice matcha čaja prije treninga potiče metabolizam i oksidaciju masti, što može pomoći u mršavljenju. Oksidacija masti je tempo kojim tijelo koristi ili sagorijeva tjelesnu masnoću, a viša stopa implicira povećani gubitak težine", kaže Komova.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je možda najpoznatija opcija među čajevima kad je u pitanju poticanje rada metabolizma i jedan je od najčešćih izbora među ljubiteljima čaja.

"Zeleni čaj je bogat antioksidansima i pozitivno je povezan s gubitkom masnoće i težine. Prepun je katehina, vrste antioksidansa za koje se pokazalo da pomaže u povećanju sagorijevanja masnoća, osobito tijekom tjelovježbe", kaže dijetetičarka Vandana Sheth.

Oolong čaj

Ako niste ljubitelj crnog ili zelenog čaja, oolong je uvijek odlična alternativa koja sadrži i korisne antioksidanse za pomoć pri mršavljenju.

"Oolong čaj se povezuje s promicanjem mršavljenja poboljšavanjem načina na koji naše tijelo metabolizira masti", kaže Best.

Rooibos čaj

Rooibos je dobar izbor za poticanje metabolizma ako želite izbjeći kofein, koji se nalazi u drugim spomenutim opcijama.

"Rooibos, podrijetlom iz južne Afrike, biljni je čaj koji sadrži spoj koji potencijalno može pomoći u ubrzanja probave šećera i masti. Međutim, potrebno je još istraživanja na tu temu", kaže Sheth.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.