Ove vrste hrane i pića trebamo češće jesti ako smo bolesni, ističe dijetetičarka

Foto: Unsplash

Kad smo bolesni, često nemamo apetita, što može utjecati na raspoloženje, ali i oporavak. Dijetetičarka Garima Goyal za portal Health Shots izdvojila je nekoliko vrsta hrane i pića koje bismo trebali jesti ako smo bolesni. Ističe da redovita konzumacija ovih namirnica može pomoći s bržim oporavkom tijekom ovog razdoblja. 

Pileća juha

Piletina sadrži aminokiseline poput cisteina, koji može razrijediti sluz i pomoći u smanjenju upale, prenosi Health Shots. Juha osigurava potrebnu hidraciju, a toplina pomaže umiriti grlo. Osim što je ukusna, sadrži bogate i hranjive tvari te minerale koji će olakšati razdoblje bolesti.

Čaj od đumbira

Đumbir sadrži antioksidativna i protuupalna svojstva te podržava imunološki sustav. Pijenje čaja od đumbira pomaže u ublažavanju mučnine, može ublažiti želučane tegobe i pomoći s probavom. Toplina čaja od đumbira djeluje umirujuće i pomaže u smanjenju upale u tijelu. 

Banane

Banane su bogate vitaminom C i B6 te su važne za održavanje imuniteta. Lako su probavljive, nježne za želudac i sadrže druge hranjive tvari. U bananama se nalazi i kalij, a redovita konzumacija ovog voća pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita. 

Brokula

Dijetetičarka ističe da je brokula jedna od najboljih namirnica koje možemo jesti dok smo bolesni. Brokula je bogata vitaminom C i drugim antioksidansima koji podržavaju zdravlje imuniteta. Također sadrži vlakna koja pomažu probavi i promiču zdravlje crijeva. Bogata je hranjivim tvarima i sadrži niz vitamina i minerala. 

Juha od mrkve

Juha od mrkve bogata je beta-karotenom, prekursorom vitamina A, koji podržava imunološku funkciju. Lako se probavlja, a toplina ovog jela može biti prava utjeha dok smo bolesni. Redovito jedenje juhe od mrkve podržava cjelokupno zdravlje i imunološku funkciju. 

Avokado

Zdrave masti u avokadu pomažu u apsorpciji hranjivih tvari i s probavom. Avokado je bogat vitaminima C, E i B6 koji podržavaju imunološku funkciju. Konzumiranje avokada kad smo bolesni dat će nam potrebnu energiju i dobro utjecati na cjelokupno zdravlje.

Čaj od paprene metvice

Paprena metvica ima antimikrobna svojstva, ističe dijetetičarka. Kada pijemo čaj od paprene metvice, on može ublažiti mučninu i potaknuti probavu. Također, ublažava želučane tegobe i olakšava unos tekućine u organizam. 

Riža

Riža je jedna od najlakših i najboljih namirnica za jesti kada smo bolesni. Osigurava energiju i vitamine B skupine, koji su važni za rad imunološkog sustava. Riža je lako probavljiva, što je čini odličnim odabirom ako imate želučane tegobe. 

Med

Med sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava. Konzumiranje meda smiruje bolno grlo i djeluje kao prirodni supresiv kašlja. Može se konzumirati na različite načine, ali najpopularnije je dodati ga u čaj. Osigurat će potrebne prirodne šećere za energiju, ali i pomoći svojim antimikrobnim svojstvima, prenosi Health Shots.

Osim ovih, dijetetičarka je navela da je dobro jesti i ove namirnice kada smo bolesni kako bismo se prije oporavili. Od ostalih namirnica izdvojila je losos, zobene pahuljice, pire krumpir, umak od jabuka, sjemenke bundeve i jogurt. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.