Ovaj napitak mogao bi ubrzati mršavljenje, tvrdi dijetetičarka

Foto: 123RF

DOBRO je poznato da je voda najbolji napitak na Zemlji. Voda je saveznik u mršavljenju jer zadovoljava apetit.

Veliko istraživanje temeljeno na podacima Nacionalne ankete o zdravstvenim pregledima (NHANES) objavljeno u Annals of Family Medicine otkrilo je značajnu povezanost između neadekvatnog unosa vode i pretilosti, sugerirajući da dobra hidratacija igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine.

Dakle, jasno je da svi koji pokušavaju smršavjeti trebaju piti vodu, ali postoji li nešto što bi moglo ubrzati gubitak kilograma?

"Probajte vodu s kuminom", predlaže dijetetičarka Trista Best.

Vodu s kuminom možete jednostavno napraviti kod kuće koristeći osušene sjemenke kumina. Ovaj začin bogat antioksidansima pokazao se dobrim za jačanje imunološkog sustava i zdravlje crijeva, smanjenje upale i smanjenje rizika od raka. 

"Kumin je istraživan i pokazalo se da ubrzava metabolizam kod onih koji su smršavjeli. Brži metabolizam znači da tijelo brže troši kalorije", pojasnila je Best.

U malom kliničkom ispitivanju, u kojem je sudjelovalo 88 pretilih žena, eksperimentalna skupina žena jela je jogurt s kuminom u dva obroka dnevno tijekom tri mjeseca. Kontrolna skupina je u istom razdoblju jela istu količinu jogurta, ali bez dodatka kumina u prahu. Pokazalo se da su samo one žene koje konzumiraju kumin značajno smanjile svoju težinu, indeks tjelesne mase, opseg struka i postotak tjelesne masti. Također su imale niže razine ukupnog kolesterola, triglicerida i LDL (lošeg) kolesterola u krvi, dok su zabilježile rast dobrog HDL kolesterola.

Best također kaže da voda od kumina pomaže u regulaciji razine šećera u krvi pomažući stanicama da pravilno reagiraju na glukozu i inzulin. Kad vam je šećer u krvi visok, u vašim se stanicama može pohraniti više glukoze nego što vam je potrebno za energiju i ona se može pretvoriti u masnoću.

Kako napraviti vodu s kuminom?

Voda s kuminom može se konzumirati topla i hladna. Namočite žlicu sjemenki kumina u šalici preko noći. Ujutro prokuhajte smjesu oko pet minuta. Kad se voda ohladi, ocijedite sjemenke i popijte ju.

"Preporučujem da dodate malo prirodnog zaslađivača ili cimeta kako biste poboljšali okus ovog pića koji je drvenast", savjetuje Best.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.