Ova moćna biljka bi mogla spriječiti debljanje, tvrdi nova studija

Foto: 123RF

SVI znamo da ako se počastite masnim hamburgerom pa sve zalijete dijetalnim gaziranim pićem, nećete moći poništiti kalorije koje ste pojeli. No, što kada bismo vam rekli da bi vam ispijanje šalice čaja od koprive ustvari moglo pomoći neutralizirati učinak kalorijske bombe koju ste pojeli?

Kako tvrdi nedavna studija objavljena u znanstvenom časopisu Nutrients, to bi mogao biti slučaj. Štoviše, prema njihovom izvješću, to ustvari i ima smisla.

Kopriva je samonikla jestiva biljka koja u proljeće obilno raste po cijelom svijetu. Njezin se ekstrakt koristi u raznim dodacima prehrani, premda postoji malo dokaza koji ukazuju na to da ekstrakt ima stvarnih koristi. Međutim, lišće za koje je poznato da je bogato brojnim hranjivim sastojcima, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i karotenoide, može se koristiti kao siguran i učinkovit diuretik, kao i namirnica koja potiče stvaranje mlijeka kod dojilja. Sada je skupina znanstvenika sa Sveučilišta Maryland dokazala da bi ti listovi na kraju mogli postati i moćno sredstvo u borbi protiv pretilosti uzrokovane prehranom.

Na temelju vlastitih prethodnih istraživanja koja su pokazala da ekstrakt koprive može poboljšati razine šećera u krvi kod miševa, znanstvenici, predvođeni dr. Diane N. Obandom, imali su razloga vjerovati da bi hranjenje miševa lišćem biljke koprive moglo zapravo spriječiti njihovo debljanje - čak i ako su se hranili masnom hranom.

Da bi testirao njihovu teoriju, tim dr. Obande podijelio je 36 muških miševa u četiri skupine:

Prva skupina od 9 miševa hranjena je prehranom s niskim udjelom masti tijekom 12 tjedana.
Druga skupina od 9 miševa hranjena je prehranom s visokim udjelom masti tijekom 12 tjedana.
Treća skupina od 9 miševa hranjena je prehranom s visokim udjelom masti koja je također uključivala koprivu tijekom 12 tjedana.
Četvrta skupina od 9 miševa hranjena je prehranom s puno masti šest tjedana, a zatim je šest tjedana nakon toga u prehranu dodavana kopriva.

Kao što se i očekivalo, prehrana s malo masnoća rezultirala je znatno manjim debljanjem i nakupljanjem tjelesne masti od prehrane s visokim udjelom masti. Ali, dodatak koprive u trećoj skupini rezultirao je znatno manjim debljanjem i nakupljanjem tjelesne masti. U četvrtoj skupini debljanje i nakupljanje tjelesne masti značajno su se usporili nakon što je kopriva uvrštena u prehranu, prenosi Eat This, Not That.

Stoga su dr. Obanda i njezin tim mogli zaključiti da kopriva, kada se jede kao biljka (za razliku od ekstrakta), ima pozitivan učinak na metabolizam (iako nisu mogli precizno reći zašto, to će čekati daljnja istraživanja). A zbog sličnosti između miševa i ljudi u pogledu anatomije, fiziologije i genetike, postoji razlog za nadu da će se ti rezultati prenijeti na ljude. Međutim, i to će zahtijevati dodatna istraživanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.