Ova cjeloživotna navika mogla bi produljiti život za 16 godina, tvrdi nova studija

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI Sveučilišta u Leicesteru koji su proučavali gene 400.000 Britanaca otkrili su jasnu vezu između bržeg hodanja i smanjene biološke dobi. Sudionici koji hodaju bržim tempom (oko 6.4 kim/h), imali su duže telomere, tvorevine na kraju svakog kromosoma.

Telomeri sadrže ponavljajuće sekvence DNK koje štite kromosom od oštećenja. Svaki put kad se stanica podijeli, ti telomeri se skraćuju do točke u kojoj postanu tako kratki da se stanica više ne može dijeliti.

Duljina telomera

Znanstvenici doživljavaju duljinu telomera kao marker biološke starosti, neovisno o tome kad je netko rođen, i dovode je u odnos s nizom simptoma koje povezujemo sa starenjem, kao što je osjećaj slabosti u tijelu.

Na temelju rezultata, znanstvenici procjenjuju da bi navika brzog hodanja mogla smanjiti biološku dob pojedinca za čak 16 godina. Profesor Tom Yates, stručnjak za tjelesnu aktivnost i stariji autor studije, rekao je da je prethodno istraživanje pokazalo da je tempo hodanja vrlo snažan prediktor zdravstvenog statusa.

Nova otkrića potvrđuju da usvajanje navike brzog hodanja zapravo uzrokuje bolje zdravlje i da će vjerojatno dovesti do mlađe biološke dobi, kako su rekli stručnjaci.

Prednosti hodanja dokumentirane su u desecima studija, a rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Communications Biology.

Stručnjaci vjeruju da je brže hodanje pokazatelj boljeg mišićno-koštanog zdravlja, kondicije srca i pluća, razine aktivnosti, motivacije i mentalnog zdravlja, kako piše The Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.