Foto: 123rf/Twitter
JEDAN od većih problema koji vode pretilosti nije samo nezdrava, masna i slatka hrana već i porcije koje jedemo. Znanstveno je već davno dokazano da mnogi ljudi jedu prevelike porcije, puno veće od onih koje organizam zaista i traži, a najčešće se svi vade činjenicom da se hrana ne treba bacati.
Da bi spriječili prejedanje idealno bi bilo svaki put skuhati točno onoliko hrane koliko će nam trebati za obrok -obiteljski ili solo, ali to se - priznajemo,uglavnom ne događa. Zato jedemo više nego što bi trebali. No, dok oko blagdanskih obroka nemamo trikova kako spriječiti megalomansko trpanje u tanjur, kada su špagete u pitanju, ovaj je trik i više nego zlata vrijedan.
Znate li one žlice/vilice za vađenje kuhane tjestenine, a koja u sredini ima onu znakovitu rupu za koju mnogi vjeruju da je tu zato da bi se špagete lakše i brže izvadile i ocijedile, ali rupa je tu zapravo zbog nečeg drugog. Zbog prave mjere za jednu porciju. Da više nikada ne skuhate ni previše ni premalo, već taman toliko koliko je dovoljno.