Muče vas noćne more? Razlog bi mogao biti ozbiljniji nego što mislite

Screenshot: YouTube

SVI mi ponekad imamo problema sa spavanjem, ali liječnici upozoravaju da razlozi i nisu uvijek potpuno bezazleni. Mogli bi biti znak ozbiljnih bolesti, a između ostaloga, noćne more kod odraslih jedan su od prvih simptoma demencije.

Loši snovi mogu imati posljedice na kvalitetu našeg života i samim time na naše cjelokupno zdravstveno stanje. Zapravo, novo istraživanje ukazuje na poveznicu između učestalosti noćnih mora u odrasloj dobi i povećanog rizika od kognitivnog poremećaja.

Jedan od najranijih znakova demencije

Istraživanje koje su proveli znanstvenici na Sveučilištu u Birminghamu sugerira da bi noćne more mogle biti rani znak demencije, pri čemu loši snovi postaju prisutni nekoliko godina ili čak desetljeća prije pojave karakterističnog problema poput gubitka pamćenja.

''Prvi put smo dokazali da se uznemirujući snovi mogu povezati s rizikom od demencije i kognitivnim poremećajima među dotad zdravim odraslim ljudima'', rekao je liječnik i autor studije Abidemi Otaiku.

"Ovo je važno jer postoji vrlo malo pokazatelja rizika za demenciju koji se mogu identificirati već u srednjoj dobi. Iako je potrebno još istraživanja kako bi se sa sigurnošću potvrdile ove tvrdnje, vjerujemo da bi loši snovi mogli biti koristan način za identificiranje osoba s visokim rizikom od razvoja demencije i postavljanje strategija za usporavanje pojave ove bolesti'', dodaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.