Kardiolozi mole starije od 60 godina da češće jedu jedan izvor proteina

Foto: Shutterstock

Bolesti srca pogađaju mnoge ljude diljem svijeta, a riječ je o jednom od najčešćih zdravstvenih problema. Nažalost, upravo su one i vodeći uzrok smrti kod muškaraca i žena, odgovorne za svaku treću smrt. Budući da se rizik povećava s godinama, kardiolozi naglašavaju važnost praćenja rizičnih faktora. Iako genetika nije pod našom kontrolom, način života, uključujući prehranu, može imati presudnu ulogu.

Kardiolozi ističu da se prehrana za zdravlje srca temelji na voću i povrću, ali i da je odabir proteina jednako važan. "Učinak proteina na zdravlje srca ovisi o njegovu izvoru", objašnjava kardiologinja dr. Supreeti Behuria za Parade.

Kardiolog dr. Cheng-Han Chen dodaje da upravo losos treba biti češći izbor na tanjuru, posebno nakon 60. godine života. "Losos je visokokvalitetan protein i izvrstan izbor za zdravlje srca. To je jedan od najboljih prirodnih izvora omega-3 masnih kiselina", kaže dr. Chen. Dr. Behuria potvrđuje: "Losos je dobar izvor visokokvalitetnih proteina, a sadrži i relativno puno omega-3 masnih kiselina."

Preporuka je konzumirati ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama dvaput tjedno

Omega-3 masne kiseline mogu povisiti razinu HDL ("dobrog") kolesterola i sniziti LDL ("lošeg") kolesterola, tvrdi dr. Chen. Također pomažu smanjiti upalu u tijelu, što je važno jer je kronična upala povezana s bolestima poput dijabetesa tipa 2 i raka.

Proteini imaju i širu ulogu u očuvanju zdravlja srca, naglašava dr. Chen. "Proteini podržavaju zdravlje srca pomažući očuvati mišićnu masu. Budući da je srce također mišić, održavanje mišićne snage koristi njegovoj funkciji." Dodaje da proteini podržavaju zdravlje krvnih žila, pomažu u obnavljanju tkiva i održavanju zdrave tjelesne težine.

Preporuka je konzumirati ribu bogatu omega-3 dvaput tjedno. "Pripremajte je na zdrav način, poput pečenja u pećnici ili na roštilju, a ne prženjem", zaključuje dr. Behuria.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.