Kardiolozi mole ljude starije od 60 da ne jedu uobičajenu vrstu mesa

Foto: Pexels

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti i pogađaju milijune ljudi svake godine. Iako genetika ima svoju ulogu, prehrana je jedan od ključnih čimbenika koji mogu povećati ili smanjiti rizik od srčanih problema, osobito kod starijih osoba. Nutricionisti i kardiolozi podsjećaju da je uravnotežena prehrana izuzetno važna za zdravlje srca te preporučuju unos raznolikog voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih izvora proteina.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da postoji jedna namirnica koju bi starije osobe - osobito one iznad 60 godina - trebale u potpunosti izbjegavati. Riječ je o narescima i drugim prerađenim mesnim proizvodima. "Prerađeni mesni proizvodi sadrže visoke količine soli, zasićenih masti i konzervansa poput nitrata", ističe kardiologinja dr. Anne B. Curtis za Parade.

Kardiologinja dr. Catherine Weinberg naziva ih "trostrukom prijetnjom" za zdravlje srca upravo zbog tih sastojaka.

Visoki unos soli podiže krvni tlak, a zasićene masnoće povećavaju kolesterol

Nitrati koji se dodaju za očuvanje boje i svježine mesa mogu se u tijelu pretvoriti u nitrozamine, spojeve koji potiču upalne procese. "Upala arterijskih stijenki povezana je s razvojem srčanih bolesti, ali i drugih ozbiljnih stanja", kaže dr. Weinberg.

Uz to, visoki unos soli podiže krvni tlak, a zasićene masnoće povećavaju kolesterol - dva glavna rizična čimbenika za bolesti srca, upozorava i kardiolog dr. Cheng-Han Chen.

Umjesto prerađenog mesa, stručnjaci savjetuju da se biraju svježi, manje masni proteini poput pečene piletine, kuhanih jaja, tune ili lososa, koji sadržavaju zdrave masnoće. "Maslac od avokada, humus ili drugi biljni namazi odlična su zamjena za klasične sendviče", preporučuje dr. Weinberg.

Ako se prerađeno meso baš ne može izbaciti, kaže kardiologinja, treba birati verzije bez nitrata i s manje soli te ih uvijek kombinirati s obiljem povrća i zdravih masnoća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.