NAKON što je profesor gerontologije i direktor Instituta za dugovječnost Sveučilišta Južne Kalifornije, Valter Longo, dao intervju za New York Times, u kojem je preporučio izbjegavanje pizze, tjestenine, proteina, krumpira i kruha, naveliko se priča o hrani koja je prepreka dugovječnosti.
Dr. Trent Orfanos, direktor odjela kardiologije u Case Integrative Health, slaže se da su to namirnice koje treba konzumirati u umjerenim količinama te da je prehrana važna za povećanje izgleda za dulji, zdraviji život.
"Ako želimo dugo živjeti, moramo se pametno hraniti", rekao je.
Dr. Orfanos proveo je više od 30 godina liječeći pacijente i proučavajući alate za dugovječnost. Kada je u pitanju hrana koju treba izbjegavati ili barem smanjiti njezin unos, on navodi bijelu tjesteninu, gazirana pića, sladoled, kolače i hrenovke.
"Tjestenina se vrlo brzo metabolizira u šećer, što može potaknuti upalu, a gazirana pića također su puna šećera pa se događa ista stvar. Upale pokreću većinu kroničnih bolesti koje skraćuju naše živote", kaže dr. Orfanos.
Prerađeno meso treba izbjegavati što je više moguće
Sladoled je u redu pojesti povremeno, ali sadrži šećer, zbog čega se smatra namirnicom koja povećava rizik od bolesti srca, raka i bolesti zuba.
"Komercijalni pekarski proizvodi, poput kolača, sadrže djelomično hidrogenirana ulja. Iako su ona zabranjena, male količine transmasti i dalje se nalaze u hrani, kao što su kore za pite. To su masti koje su kemijski promijenjene kako bi postale tvrde i stabilne na sobnoj temperaturi. Kada se konzumiraju, ove masti podižu loš kolesterol i snižavaju dobar kolesterol, stvarajući upalu", pojasnio je stručnjak za dugovječnost.
Hrenovke, baš kao i drugo prerađeno meso, treba izbjegavati što je više moguće. Naime, istraživanje objavljeno 2021. godine povezuje konzumaciju prerađenog i crvenog mesa s većim izgledima za razvoj više vrsta raka, uključujući rak pluća i debelog crijeva.
Ako želite dugo živjeti, dr. Orfanos savjetuje da svoj jelovnik obogatite orašastim plodovima, sjemenkama, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, povrćem, bobičastim voćem i masnom ribom.