James Blunt tvrdi da se razbolio jer je jeo samo meso, evo zašto

BRITANSKI pjevač James Blunt ispričao je kako je tijekom studiranja dobio skorbut nakon što je osam tjedana jeo samo meso u inat vegetarijancima.

U podcastu Table Manners ispričao je kako je "iz principa" osam tjedana jeo samo piletinu, mljeveno meso i majonezu jer je tijekom studiranja na sveučilištu u Bristolu bio okružen vegetarijancima. 

"Trebalo mi je otprilike šest tjedana da se razbolim", rekao je. 

Liječnik mu je dijagnosticirao skorbut, bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C pa je pio velike količine soka od naranče zbog čega je imao problema sa želucem. 

Što je uopće skorbut?

Skorbut je danas iznimno rijetka bolest u razvijenim zemljama, ali između 1500. i 1800. procjenjuje se da je ubila oko dva milijuna pomoraca, piše Atlas Obscura.

Prema Informativnom centru za genetske i rijetke bolesti (GARD), u osnovi je riječ o nedostatku vitamina C, a pojavljuje se kad netko ne unosi dovoljno hranjivih sastojaka. 

Najraniji znakovi skorbuta su slabost, umor i bolni udovi, navodi GARD, ali nakon otprilike tri mjeseca nedostatka vitamina C može doći do anemije, bolesti desni i kožnih krvarenja. Ostali simptomi su sporo zarastanje rana, crvene mrlje na koži i zadebljanje kože. 

Srećom, liječenje je jednostavno, a bolest obično ne ostavlja trajna oštećenja.

"Skorbut se liječi nadomjeskom vitamina C oralno ili intravenozno", kaže dr. Artur Viana za časopis Health. 

Koje još bolesti može uzrokovati isključivo mesna prehrana?

Kod ekstremnih oblika prehrane, poput onog koji je prakticirao Blunt, skorbut nije jedini zdravstveni problem koji se može pojaviti.

"Isključivo mesna prehrana, osim pomanjkanja vitamina C, može dovesti do manjka drugih vitalnih hranjivih sastojaka, kao i vlakana i antioksidansa", tvrdi liječnica Cynthia Sass.

Ona ističe da ljudsko tijelo treba puno hranjivih sastojaka, a pomanjkanje bilo čega može dovesti do širokog spektra zdravstvenih problema. 

Dr. Viana dodaje da meso sadrži i malo folne kiseline koja je neophodna za zdravlje organizma.

"Nedostatak folne kiseline može dovesti do anemije i neuroloških poremećaja", kaže. 

Stručnjaci se slažu da je najbolja vrsta prehrane ona koja uključuje sve skupine hrane i razne namirnice bogate proteinima, povrće, voće, i žitarice. 

"Izgraditi dobru prehranu je isto što i graditi kvalitetnu kuću. Trebate metal, beton, staklo i druge sirovine da biste je dovršili, kao i prave izvore energije i održavanje da bi u potpunosti bila funkcionalna", zaključuje Sass.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.