Istraživanje: Naknadno soljenje hrane moglo bi dovesti do ranije smrti

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI u Velikoj Britaniji otkrili su da je dodavanje soli jelu nakon što je pripremljeno povezano s kraćim životnim vijekom za 1.5 godina kod žena i 2.3 godine kod muškaraca, prema studiji objavljenoj u European Heart Journalu.

Studija je analizirala više od 500.000 ljudi tijekom devet godina

Istraživanje je provedeno pomoću upitnika kako bi se doznalo koliko često su pojedinci dodavali sol u jela. Također su prikupljeni uzorci urina, koje su istraživači upotrijebili za procjenu unosa soli. Dok mnoge studije ispituju svakodnevni unos natrija iz soli, ova studija je posebno promatrala dodatno soljenje i njegov dugoročni učinak na smrtnost.

Istraživači su analizirali smrtovnice kako bi odredili očekivani životni vijek. Čimbenici kao što su BMI, spol i rasa uzeti su u obzir, ali su postojala ograničenja: pojedinci angažirani za studiju bili su dobrovoljni sudionici i stoga nisu reprezentativni za ukupnu britansku populaciju, rekli su istraživači.

Sudionici u studiji koji su češće dodavali sol također su pokazali da imaju viši BMI, manje vježbaju, konzumiraju više crvenog mesa i konzumiraju manje povrća i voća. Istraživači nisu mogli potvrditi da je dodatna sol povezana s manje zdravim načinom života ili nižim socioekonomskim statusom. Studija je također pokazala da konzumacija voća i povrća koji sadrže visoke razine kalija može pomoći u suzbijanju učinaka visokog unosa soli.

90 posto odraslih u SAD-u konzumira previše soli u svakodnevnoj prehrani, a 70 posto te soli dolazi iz prerađene hrane, prema FDA. Iako preporučeni unos soli ne bi trebao premašiti jednu žličicu ili 2300 miligrama, prosječni Amerikanac konzumira oko 1.5 žličica (3400 mg). Sol je povezana sa stanjima poput bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog tlaka i raka, kao što je Madeline Kennedy iz Insidera ranije izvijestila.

Natrij je mineral koji je neophodan dio zdrave prehrane, posebno za pravilno funkcioniranje živaca i mišića. Ograničavanje prerađene hrane, upotreba proizvoda sa smanjenim udjelom natrija i praćenje prehrane mogu vam pomoći da budete sigurni da unosite optimalnu količinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.