Hrana koju većina jede svakodnevno može prouzrokovati ćelavost, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

Što je zajedničko vrećici čipsa, slanini ili instant juhi iz vrećice? Uglavnom obiluju solju, koja, prema mišljenju stručnjaka, može biti razlog prorjeđivanju kose. Najčešći tip gubitka kose naziva se androgenska alopecija, također poznata kao "opadanje kose po muškom uzorku" ili "opadanje kose po ženskom uzorku".

To obično uzrokuje sve izraženije zaliske kod muškaraca ili gubitak kose na tjemenu kod žena. Oko polovice muškaraca starijih od 50 godina i polovica žena starijih od 65 godina pogođeno je ovom pojavom, prema podacima organizacije Alopecia UK.

Godine nisu jedini faktor koji igra ulogu

Postoje deseci razloga zbog kojih se kosa može stanjiti ili ispasti, a neki nastupaju i kod mladih ljudi. Triholog Kevin Moore tvrdi da previše soli u našoj prehrani može definitivno naštetiti zdravlju naše kose i potencijalno uzrokovati njeno opadanje.

Za britanski GQ rekao je: "Previše soli će uzrokovati nakupljanje natrija koji će se zatim razviti oko folikula dlake. Ovo utječe na cirkulaciju krvi koja teče do folikula dlake i tako se sprječavaju esencijalne hranjive tvari da dođu do folikula. Na kraju, to uzrokuje da kosa postane beživotna, bez sjaja, pa čak i uzrokuje gubitak kose."

Međutim, premalo natrija također može dovesti do problema s rastom kose, tvrdi Moore. Rekao je: "Premalo soli smanjit će sadržaj joda u tijelu, koji je neophodan za dobro funkcioniranje štitnjače. Dakle, ako je štitnjača neuravnotežena, pati i vaša kosa, a posljedica može biti beživotna, bez sjaja, pa čak i prorijeđena kosa."

Kosa se oslanja na vitamine i minerale iz prehrane kako bi ostala jaka

Na primjer, željezo i vitamin B5 mogu spriječiti stanjivanje kose i održati zdravo vlasište, dok su proteini ključni za snagu i sjaj. No, s obzirom na to da bi mogli postojati čimbenici iz okoliša koji pokreću ili pogoršavaju gubitak kose – što je vrlo često – većinom se problem ipak svodi na genetsku komponentu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.