Grkinja s otoka dugovječnosti otkrila koju neočekivanu hranu ondje svi jedu

Foto: Pexels

Od graha do zelja, mnogo je namirnica koje su tipičan dio jelovnika stanovnika Plavih zona, dijelova svijeta u kojima ljudi žive dulje. Diane Kochilas odrasla je na Ikariji, grčkom otoku dugovječnosti. Kaže da se ondje neočekivanom namirnicom koja doprinosi dugovječnosti smatra med.

"Sirovi, gusti, ukusni med koji proizvode lokalni pčelari na otoku i diljem Grčke isprepleten je s mojim najdragocjenijim sjećanjima na život na Ikariji. Volim mirisati njegov suptilan, nježan miris, posebno kada je vrijeme toplo", otkrila je za CNBC.

Med ima antibakterijska svojstva, sadrži obilje antioksidansa i pomaže tijelu u regulaciji razine šećera. Na Ikariji se smatra jednim od otočkih tajnih namirnica za dugovječnost, a mnogi Ikarijanci svoj dan započinju upravo žlicom meda.

"U narodu se koristi kao lijek protiv kašlja i upale grla. Prijatelj u svojim 90-ima rekao mi je da je kombinacija meda, kadulje ili planinskog čaja, đumbira i češnjaka bila 'penicilin' njegove generacije. Otočki starci su se čak šalili da med djeluje kao prirodna viagra", opisuje Kochilas.

Ističe da se med u Grčkoj dodaje jogurtu i zobenim pahuljicama, njime se zaslađuje čaj te se maže na kruh. Od njega se često pripremaju domaći preljevi za salate, jede se uz sireve i dodaje marinadama za meso.

"Med možete čak i umiješati u juhe, osobito one narančaste, povrtne, primjerice, od mrkve", poručila je.

> Evo što se događa s našim tijelom ako svakoga jutra pojedemo jednu žlicu meda

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.