Frontmen Black Eyed Peasa hvali tekuću dijetu koju slijedi, stručnjaci joj se protive

Foto: RenexduxVinagex via Guliver

NUTRICIONISTI su ponovno pozvali na oprez oko takozvanih hir dijeta nakon što je will.i.am otkrio da jede tekuću hranu. 

46-godišnji trener u emisiji The Voice u intervjuu koji je dao oko Božića priznao je da čvrstu hranu jede samo određene dane u tjednu, dok ponedjeljkom uopće ne žvače. Glavninu prehrane dobiva u tekućem obliku, pijući sok svaki drugi sat. Drugim riječima, frontmen Black Eyed Peasa grašak će pojesti samo ako je pasiran i u čaši.

"Nedjelja je moj dan za teške ugljikohidrate", rekao je u podcastu Jessie Ware Table Manners. 

Petkom si dopušta salatu s avokadom, subotom palačinke i veganski burger, a nedjeljom i veganske salate i tjesteninu. 

"Ponedjeljkom i utorkom pijem isključivo sokove, srijedom i četvrtkom uz sokove pojedem i salatu. I tako u krug", dodao je will.i.am.

Svoj strogi režim opravdava riječima: "Sok pijem svaki drugi sat pa sam pun energije i dobivam sve potrebne hranjive sastojke, uključujući vitamine."

Međutim, stručnjaci za prehranu nisu uvjereni da je to dobro.

"Tekuća prehrana zaista nije nešto što bih preporučila ljudima. Prvo, nema prednosti od konzumiranja tekuće hrane, drugo, mogu se pojaviti prilično neugodne i potencijalno opasne nuspojave ako se to čini dugoročno. Nema ništa loše u jedenju čvrste hrane ili žvakanju. Zapravo, čin žvakanja naše hrane posve je prirodan i ima koristi. Žvakanje našem mozgu šalje signale dajući nam do znanja da jedemo, a može nam pomoći da znamo kada smo siti", izjavila je za Indy100 nutricionistica Rosie Long.

Kod prehrane sokovima posebno je brine nedostatak vlakana.

"Iako smoothieji zadržavaju dio vlakana iz voća i povrća, u sokovima ih obično nema. Vlakna su zaista važna za održavanje zdrave funkcije crijeva, a nizak unos vlakana povezan je s povećanim rizikom od razvoja raka crijeva. Presudno je da shvatimo da rezanje vlakana nije zdrav način prehrane", upozorila je Long.

Brine je i konzumacija šećera.

"Nisam siguran od čega se sastoje sokovi will.i.ama, ali općenito govoreći poželjno je konzumirati jednu čašu voćnog soka od 150 ml dnevno. Vrlo je vjerojatno da će pijenje soka svaki drugi sat rezultirati unosom ogromne količine šećera tijekom dana. Uvijek bih bila oprezna kad bih savjet za prehranu dobila od poznatih osoba. One nisu stručnjaci za prehranu, pa bi bilo bolje da savjete potražite od registriranih nutricionista ili dijetetičara", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.