TIJEKOM posljednjih nekoliko desetljeća naučili smo da je šećer prilično loša namirnica za naše zdravlje. Loša je to vijest pogotovo ako znate da prosječni Amerikanac potroši oko tri kilograma šećera u tjedan dana.
Nova studija objavljena u British Medical Journalu pokazala je da čak i mala količina šećera dnevno može značajno povećati rizik od raka.
Tim francuskih istraživača prikupio je podatke od preko sto tisuća zdravih odraslih osoba s prosjekom od 42 godine. Rezultati su pokazali da bi konzumacija i samo sto mililitara zaslađenih pića dnevno mogla biti povezana s 22 posto većim rizikom od razvoja raka dojke i 18 posto većim rizikom od pojave raka bilo koje vrste.
Važno je znati kako je riječ o opservacijskoj, odnosno opažajnoj studiji, što znači da ne dokazuje izravno uzročnu vezu između šećera i raka. No istraživači su na temelju onog što su primijetili kod ljudi uključenih u studiju, uvjereni da ta veza ipak postoji. Studija je bila prilagođena spolu, dobi, stupnju kondicije, razini obrazovanja i prehrambenim navikama.
Ovo nije prvi put da se govori o štetnosti zaslađenih pića, što bi nas zapravo trebalo dodatno motivirati da ih izbjegavamo što je više moguće, savjetuju stručnjaci. Čak se i sto posto prirodni sokovi smatraju zaslađenim pićima i bili su dio ove studije.
Možda je pravo vrijeme da postanemo svjesniji količine zaslađenih pića koju svakodnevno konzumiramo.