SESTRA Andre iz Francuske nedavno je proglašena najstarijom osobom na svijetu. U više navrata su je pitali o tajnama njezine dugovječnosti. Iako nije dala detaljan prikaz svoje dnevne prehrane, navike kojima održava svoje dobro zdravlje i nakon stote su poznate, a svi bismo mogli izvući neke pouke iz njih, kako piše stranica Eat This, Not That.
Jedite zajedno
Od Drugog svjetskog rata sestra Andre je članica katoličkog reda sestara milosrdnica te služi siročadi, starijim osobama i bolničkim pacijentima. Jedno obilježje katoličkog vjerskog života je zajednički život, koji obično uključuje zajedničke obroke.
Znanost ima puno toga za reći o prednostima sjedanja za isti stol s obitelji i prijateljima i dijeljenja obroka. Istraživanje sa Sveučilišta Oxford otkriva da što ljudi češće jedu s drugima, to je veća šansa da će biti sretniji i zadovoljniji. Studija iz 2013. godine u Journal of Nutrition Education and Behavior također je otkrila da je tijekom cijelog životnog vijeka jedenje s drugima povezano sa zdravijom prehranom.
Uživajte u svojoj omiljenoj hrani
Uživanje u hrani može poboljšati raspoloženje i ublažiti stres. Uostalom, sreća je povezana s dužim životom. Jedna studija pokazala je da su ljudi boljeg raspoloženja imali 35 posto manje šanse da će umrijeti tijekom pet godina od onih s lošijim raspoloženjem.
Zanimljivo je da sestra Andre nije prva najstarija osoba na planetu koja svoju dugovječnost pripisuje čokoladi i vinu. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najstarija osoba koja je ikad živjela, Francuskinja Jeanne Louise Calment, također je vjerovala da su čokolada i vino porto ključni za njezin dug život.
Budite umjereni (osobito s alkoholom)
Sestra Andre navodi da popije samo jednu čašu vina dnevno. To je u skladu sa smjernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Birajte hranu bogatu antioksidansima
Dvije omiljene namirnice sestre Andre nisu samo ukusne, one su pune antioksidansa. Crveno vino sadrži antioksidans resveratrol, koji može podržati zdravlje srca sprječavajući oštećenje krvnih žila, smanjujući štetni LDL kolesterol i sprječavajući stvaranje krvnih ugrušaka. Čokolada, osobito tamna, sadrži brojne antioksidanse koji također mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.