Jesen je razdoblje bogato sezonskim voćem i povrćem, što je idealno za pripremu hranjivih i ukusnih jela. Jesenska hrana ne samo da je ukusnija i pristupačnija u sezoni, već je bogata hranjivim tvarima koje mogu obogatiti našu prehranu, tvrdi dijetetičarka Natalie Rizzo.
"Jesen je jedno od mojih omiljenih godišnjih doba za voće i povrće. S sezonskim opcijama, uključujući bundeve, tikve, kruške i još mnogo toga, postoji mnogo ukusnih zdravih opcija u trgovini. Osim toga, sezonska hrana boljeg je okusa i pristupačnija", rekla je za TODAY.
Ipak, jedno voće izdvojila je kao najzdravije: nar.
"Ovo voće bogato je vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i folatima. Nar sadrži polifenole, biljne spojeve koji pomažu u borbi protiv upala. Istraživanja pokazuju da konzumacija nara može smanjiti rizik od pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti", ističe.
Osim nara, navela je još nekoliko odličnih jesenskih namirnica. Evo što se našlo na popisu.
Jabuke
Jabuke su bogate vlaknima i vitaminom C te pomažu u probavi i jačanju imuniteta. "Ova svestrana voćka može se koristiti u mnogim slatkim i slanim jelima", kaže Rizzo.
Bundeva
"Bundeva je puna beta-karotena, prekursora vitamina A, koji je dobar za zdravlje očiju i borbu protiv upala. Može se koristiti u juhama, kolačima i doručcima poput kaša i smoothieja", objašnjava dijetetičarka.
Gljive
Iako gljive rastu tijekom cijele godine, njihov zemljani okus i mesnata tekstura posebno se uklapaju u jesenja jela. Rizzo navodi: "Gljive su jedino povrće koje sadrži vitamin D, ključan za zdravlje kostiju, koji je teško dobiti putem prehrane. Budući da je vitamin D topiv u mastima, kuhanje gljiva na masnoći, poput maslinovog ulja, poboljšava njegovu apsorpciju."
Kruške
"Kruške su ne samo svestrane i slatke, već su i bogate vlaknima. Svaka kruška sadrži 20 posto preporučene dnevne količine vlakana, što je korisno jer većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana. Važno je jesti i koru, jer je upravo ona najbogatiji izvor vlakana", tvrdi dijetetičarka.
Kelj pupčar (prokulice)
"Kelj pupčar postaje sve popularniji. Bogat je vlaknima i vitaminom C što pomaže održavanju zdravlja probavnog i imunološkog sustava tijekom hladnijih mjeseci. Lako se peče i može se poslužiti kao prilog ili čak postati glavni sastojak", zaključuje Rizzo.