IAKO je sir mnogima jedna od najdražih namirnica, dijetetičari upozoravaju kako pretjerivanje s njegovom konzumacijom može rezultirati određenim nuspojavama. Naime, kako za portal Eat This otkriva registrirana dijetetičarka Mary Sabat, jedenje sira može izazvati pregršt nuspojava koje mogu utjecati na naše tijelo i zdravlje, osobito ako se ne konzumira u umjerenim količinama. No zašto se to događa i što se točno događa našem tijelu kada pojedemo previše sira?
"Ovi učinci mogu biti potaknuti čimbenicima poput visokog udjela masnoće u siru, hormonskog sastava mliječnih proizvoda, potencijalnog upalnog odgovora na zasićene masti i rizika od bakterijske kontaminacije u određenim vrstama sira. Važno je održavati uravnoteženu i raznoliku prehranu kako bi se ublažili ti rizici'', objašnjava Sabat koja otkriva nuspojave konzumiranja velikih količina sira. To su:
- zatvor
- nadutost ili plinovi
- grčevi u trbuhu
- žgaravica
- problemi s kožom (akne, prištići)
- veći rizik od raka debelog crijeva
- gubitak tekućine u tijelu
- proljev
- poremećaji zdravlja srca
- povišeni kolesterol.