IAKO je to vrlo dostupna i popularna namirnica bez koje kod većine ljudi ne prolazi gotovo nijedan obrok, liječnici upozoravaju kako pretjerana konzumacija kruha može dovesti do nekoliko neželjenih posljedica po naše zdravlje, prenosi Medical News Today.
Debljanje
Visoki unos jednostavnih ugljikohidrata, poput prethodno pripremljenog bijelog kruha, prvenstveno može dovesti do nakupljanja kilograma, odnosno neželjenog debljanja.
Povećani rizik od dijabetesa
Isto tako, stručnjaci upozoravaju kako pretjerivanje s konzumacijom kruha dovodi do povećanog rizika od dijabetesa. Naime, hrana koja sadrži ugljikohidrate, poput kruha, uzrokuje porast šećera u krvi. Visoke razine šećera u krvi mogu dovesti do još štetnijih ishoda poput bolesti srca, gubitka vida i bolesti bubrega, zbog čega je ključno održavati razinu šećera u krvi pod kontrolom.
Problemi s kožom
Osim debljanja i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše kruha, mogli bismo imati problema sa zdravljem naše kože. Istraživači su otkrili da unos hrane s visokim glikemijskim indeksom, što je i sam bijeli kruh, pogoršava stanje naše kože, dovodi do nastanka prištića ili akni.
Zatvor
Problemi s probavom još su jedna nuspojava pretjerane konzumacije kruha. Kako objašnjavaju liječnici, zbog nedovoljnog unosa vlakana može doći do poremećaja u radu probavnog sustava što, između ostaloga, rezultira zatvorom.