Znate li kojem tipu tjelesne građe pripadate?

Foto: Shutterstock

KAKO bi se na pravilan način pristupilo planiranju treninga i prehrane, te sukladno time promjenama, poželjno je barem okvirno poznavati vlastito tijelo. Ne samo organizam kao takav, već i konkretan oblik tijela, odnosno pokušati ustanoviti kojem tipu tjelesne građe pripadate.
 
Zadatak je naoko jednostavan, no u praksi često dolazi do zabuna. Karakteristike pojedinog tipa vrlo su jasne i precizno definirane, no svaka osoba sa svojim tjelesnim karakteristikama ne pripada nužno sasvim u jedan od navedenih tipova građe. Ipak, jedan od tipova svojim je obilježjima svakako dominantan, pa se na taj način svrstavamo u određenu kategoriju.
 
Prije svega, moramo biti svjesni da genetiku ne možemo mijenjati. Ono na što možemo utjecati jest tjelesna težina i postotak masnog tkiva, a discipliniranim, ciljanim vježbanjem itekako možemo u većoj ili manjoj mjeri promijeniti i tjelesnu kompoziciju (odnos mišića i masti).
 
Razumljivo je samo po sebi da je nekome, tko je prirodno "atletski" građen lakše doraditi svoj izgled od nekoga tko je od rođenja "okrugao". No tjelesna građa je samo startna pozicija, nipošto izgovor kojim ćete se služiti cijeli život.
 
Tip tjelesne građe u konačnici ne utječe na dostignuća u sportu, posebno fitnessu. Ono o čemu ovisite jesu trud, plan, program, volja, disciplina i motiviranost. Poznavanje ovih osnova najvažnije je iz razloga što ćete na taj način biti u mogućnosti ispravno odabrati način vježbanja i prehrane.
 
Svaki organizam je poseban i treba mu pristupati individualno, ne uspoređujući ga s drugima. Znanje je ovdje (i drugdje) vaš veliki saveznik na putu do zacrtanih ciljeva.
 
MEZOMORFNI TIP GRAĐE (MIŠIĆAVI)
 
U samom startu najpoželjniji oblik tijela. To je atletski tip, pravilnih proporcija, širih ramena, užeg struka. Snažno izražene muskulature - mišići su prirodno "definirani" i lako se izrađuju. Najčešće je bez (većeg) viška masnog tkiva. Jednostavna pravilna prehrana u kombinaciji s treningom koji uključuje i kardio aktivnost (otprilike 20 min 3 - 4 puta tjedno je dovoljno da se ubrza metabolizam i poveća proces izgaranja masnoća) i dizanje utega kako bi se izgradili i jačali mišići najbolji je način da mezomorfni tip još brže dođe do željene forme.
 
EKTOMORFNI TIP GRAĐE (VISOKI, MRŠAVI)
 
To su oni ljudi koji se žale da stalno jedu, ali se nimalo ne debljaju. Za razliku od ostalih, ovo su osobe koje najčešće žele "nabaciti" koju kilu. U ovu skupinu svrstavamo mršave osobe dugih kostiju, samim time najčešće visoke, vitkog tijela i dugačkih ruku i nogu. Oni teško nakupljaju masno tkivo i prirodno su "tanki", ali minus je što teško izgrađuju i mišićno tkivo. Za to im treba znatno više truda nego drugima. Ovdje je najbolja i najjednostavnija preporuka: kardio aktivnosti svesti na minimum. Neka trčanje na traci ili korištenje orbitreka posluži samo kao kratko zagrijavanje. Najučinkovitiji način izgradnje mišićne mase koji će vašem tijelu dati željeni oblik jest trening s težinama – veće težine utega uz manji broj ponavljanja. Također, bez straha povećajte i unos ugljikohidrata.
 
ENDOMORFNI TIP GRAĐE
 
Osobe koje se nalaze u ovoj skupini sklone su debljanju, te im je potrebno više truda kako bi "skinuli" nakupljene kilograme, odnosno riješili se neželjenog masnog tkiva, a dobili na mišićnoj masi. To su niže osobe kratkog okruglog trupa, kraćih udova, te šireg vrata. Njihov je metabolizam spor, te ga je potrebno ubrzati planiranom prehranom i strožom dijetom (ugljikohidrati i šećeri u što manjoj mjeri!!) te ciljanom tjelesnom aktivnošću. Preporuča se produljenje kardio aktivnosti kako bi se postotak potkožnog masnog tkiva sveo na minimum. Pozitivna karakteristika jest što ovaj tip lako izgrađuje mišiće, koji pomažu u daljnjem sagorijevanju masnoća. No, kada ove osobe prekinu rutinu svojih uobičajenih tjelesnih aktivnosti, brzo "ispadaju" iz forme, a kilogrami se vraćaju velikom brzinom. Stoga su disciplina i kontinuiranost ovdje itekako poželjne.
 
Izvor: Fit-team 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.