5 ultimativnih vježbi za trbušnjake

Foto: 123rf 

JAČANJEM jezgre automatski jačate i svoje trbušne mišiće, odnosno cijeli trbušni zid koji je, ako ne znate, ogroman sklop mišića koji se jednostavno ne mogu simultano jačati ako nećete izvoditi vježbe koje će potaknuti rast svih mišića tog područja. To znači, a znamo to već dulje vrijeme, da klasičnim trbušnjacima nećemo potaknuti rast cijelog "zida" već samo prednjih mišića, a da bi to izbjegli potrebno je birati vježbe u kojima će pod jednakim opterećenjem biti cijela cjelina, prednji, donji, gornji i oni mišići koji se nalaze sa strane. 

A to će potaknuti upravo ovih pet ultimativnih vježbi. Ima ih naravno još, ali ovih pet apsolutno su najučinkovitije. 

1. Dizanje/spuštanje nogu

U ležećem stavu, na leđima, s rukama iznad/ispod glave i nogama koje kontrolirano spuštate prema tlu, bez doticanja, te podižete skvrčeći ih u koljenima i postavljanjem u položaj za ponovno spuštanje. 

2. Butterfly kicks

Iz iste ležeće poze izravnajte noge te simultano mašite njima gore-dolje, izmjenjujući noge. Ovo je vježba za donji dio trbušnih mišića, a ako vam nedostaje izdržljivost slobodno ruke postavite ispod guze. 

3. Figure 8 S 

Iz ležećeg stava tijelo podignete u polusjedeći stav s nogama odignutima od tla, a vježbu izvodite tako da rukama naizmjenično "pljesnete" ispod jednog pa drugog koljena. 

4. Grass-Hoppers 

Položaj kao za sklek na dlanovima, ali tijelo sada nećete statično spuštati prema dolje već nogama "udarati" naizmjenično - jednom pa drugom - unakrsno lijeva noga kod desne ruke i obratno. 

5. Russian Twist 

Opet se vratite u polusjedeći položaj s podignutim od tla i blago savijenim nogama u koljenima te rotirajte svoje tijelo naizmjence u lijevu, odnosno desnu stranu dok su vam tijelo i noge učvršćeni u toj pozi. 

Ove ultimativne vježbe za jačanje jezgre, odnosno trbušnih mišića, predstavila je popularna fitness trenerica Emily Sky, a u video ćete vidjeti instrukcije za svaku vježbu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.